BERLIN – Nemačka će sutra ugasiti poslednja tri aktivna nuklearna reaktora, piše Dojče vele (DW) i navodi da je nemačka ministarka životne sredine Štefi Lemke, iz stranke Zeleni, krajem marta okončala raspravu koja je zemlju godinama držala u neizvesnosti.

„Kada se sve sabere, rizici nuklearne energije se ne mogu kontrolisati i stoga okončanje korišćenja nuklearne energije čini našu zemlju sigurnijom, a time se izbegava i dalje stvaranje nuklearnog otpada“, rekla je Lemke.

Pre toga, Nemačku je tresla burna rasprava o nuklearnoj energiji. Vladajuća koalicija SPD-a, Zelenih i FDP-a zapravo se u koalicionom sporazumu složila da će se pridržavati nemačkog postepenog ukidanja nuklearne energije, o kojem je već odlučeno 2011. godine.

Poslednje nuklearne elektrane trebalo je da budu zatvorene do kraja 2022. godine, ali je rat Rusije protiv Ukrajine sve promenio.

Prekinute su ruske isporuke gasa Nemačkoj i strahovalo se od energetske krize. Savezni kancelar Olaf Šolc je na kraju odlučio da bude produžen rad preostalih elektrana do sredine aprila 2023. godine.

Tri nemačke elektrane koje još rade konačno će prekinuti napajanje 15. aprila.

U jednom trenutku je 19 nemačkih nuklearki isporučivalo trećinu električne energije u zemlji, poslednji put pre dvadesetak godina.

U Zapadnoj Nemačkoj je tokom sedamdesetih i osamdesetih protivljenje nuklearnoj energiji izvelo stotine hiljada, uglavnom mladih, ljudi na ulice. Činilo se da je katastrofa reaktora u Černobilju u tadašnjem Sovjetskom Savezu 1986. godine potvrdila sve njihove bojazni, no kako demohrišćani i liberali, tako i socijaldemokrate, i dalje su se čvrsto zalagali za korišćenje nuklearne energije.

U Nemačkoj je 2002. godine tadašnji ministar životne sredine iz redova Zelenih Jirgen Tritin progurao prvu odluku o izlasku iz nuklearne energije. To su prvobitno ublažile kasnije vlade, ali je užasna katastrofa reaktora u Fukušimi u Japanu 2011. godine konačno zapečatila sudbinu nemačkih nuklearnih elektrana, pa je tadašnja kancelarka Angela Merkel (CDU) odlučila da se postupno okonča upotreba nuklearne energije u Nemačkoj.

indeksonline.rs/Tanjug