SARAJEVO – Šef SDP-a BiH Nermin Nikšić danas je otklonio svaku mogućnost da ta stranka odustane od ranijeg dogovora s HDZ-om BiH o uspostavljanju vladajuće koalicije u Federaciji BiH i eventualno prihvati Stranku demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, kao partnera u vlasti.

Nikšić je na društvenim mrežama potvrdio da se neće odazvati pozivu na nove pregovore o uspostavljanju vlasti u Federaciji BiH, koje je zakazao potpredsednik FBiH iz SDA Refik Lendo.

“SDP se opredielio za partnere u vlasti i svaka daljnja rasprava o uspostavljanju nove koalicije u kojoj bi bio i SDP je nepotrebno gubljenje dragocenog vremena”, napisao je Nikšić na Fejsbuku.

On se time pridružio odluci, koju je još prošle sedmice doneo predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović, da ne dođe na sastanak na koji ga je takođe pozvao Lendo.

“O čemu ćemo uopšte s Lendom razgovarati?” kazao je Čović u petak i podsetio kako HDZ ima jasan dogovor o uspostavljanju vlasti s blokom koji čine bošnjačke i građanske stranke okupljene oko SDP-a te da od toga nema razloga odustati, podseća Hina.

SDP s partnerima i HDZ-om sada imaju natpolovičnu većinu zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH, koji mora potvrditi odluku o imenovanju nove vlade.

Tu je odluku predsednica Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ BiH) donela ranije ovog meseca, ali je Lendo odbio da je potpiše i traži da među ministrima budu i članovi iz SDA.

Visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit je uoči katoličkog Uskrsa poslao poslednje upozorenje lokalnim političarima da sami postignu dogovor o deblokadi uspostavljanja vlasti ili će u protivnom on intervenisati i nametnuti potrebna rešenja.

Lendo i njegova stranka ni nakon toga nisu pokazali spremnost da prepuste vlast novoj parlamentarnoj većini.

Sada se, navodi se, očekuje da Šmit iskoristi svoja ovlašćenja i najkasnije do kraja aprila nametnuti odluku kojom će deblokirati proces imenovanja nove entitetske vlade. Lokalni mediji ističu da je jedina dilema da li će to biti jednokratno rešenje samo za trenutnu situaciju ili pak trajna izmjena ustava Federacije kojom će uspostaviti novi mehanizam imenovanja i potvrde vlade.

Sada je za imenovanje vlade, uz potpis predsednika entiteta, potrebna i saglasnost dva dopredsednika, a Šmit bi mogao da posegne za rešenjem po kojem je dovoljan supotpis jednog od njih, a da o eventualnom vetu na izbor nove vlade dvotrećinskom većinom odlučuju etnički klubovi zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije.

Rok za formiranje federalne vlade istekao je 6. aprila.

indeksonline.rs/Tanjug