U okviru projekta “Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede” koji u Novom Pazaru sprovodi Fondacija “Ana i Vlade Divac” sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka SEDA i gradom Novim Pazarom, potpisani su ugovori sa korisnicima koji su se prijavili na konkurs za sredstava za podsticaj poljoprivrede.

Fond je osnovan uz podršku projekta “Velika mala privreda” koji finansira USAID a sprovodi ACDI/VOCA, sa ciljem višegodišnje podrške malim poljoprivrednicima koji teško dolaze do drugih izvora finansiranja.

“Podršku će dobiti svi prijavljeni na konkurs koji su ispunili uslove. Grad je u Fond uložio dodatna sredstva i podršku će dobiti 23 poljoprivrednika sa preko 6,7 miliona dinara”, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac.
Korisnici će sredstva moći da upotrebi na nekoliko načina.

“Sredstva je moguće upotrebiti za nabavku nove ili polovne opreme i mehanizaciju potrebnu za poljoprivrednu proizvodnju i preradu proizvoda, nabavku stoke i živine, košnica i opreme za pčelarstvo, za zasadi voćnjaka i povrtarskih kultura. Uz grejs period do kraja godine, korisnici će sredstva vraćati bez kamate, uz mogućnost subcencija od 10 odsto ako sredstva u celosti vrate do kraja iduće godine”, rekao je Milijan Maraš iz Fondacije “Ana i Vlade Divac”.

Novi Pazar je jedna od 13 opština i gradova u kojima je, uz podršku USAID, osnovan fond za podršku poljoprivrednicima, posredstvom sredstava koja obezbeđuju lolalna sampurava i Fondacija “Ana i Vlade Divac”. Sredstva koja korisnici vraćaju ostaju lokalnim zajednicama, da ih u narednim godinama koriste kao dodatni podsticaj razvoju poljoprivrede i prerade hrane.

“Srećni smo što se ova priča uspešno realizuje i pokazuje potencijal po pianju održivosti I razvoja, uz mogućnost da se na ovaj način iz godine u godinu finansira više poljoprivrednika. Fond je namenjen ljudima koji za razvoj gazdinatava koriste sopstvena sredstva jer teško dolazr do pozajmica. Ovakav tip podrške koji daje grad, upravo rešava taj problem”, rekao je Ahmet Halilagić, regionalni coordinator projekta “Velika mala privreda”.

Reginalna razvojna agencija je, od strane grada Novog Pazara I Fondacije “Ana I Vlade Divac” prepoznata kao nosilac projekta za razvoj poljoprivrede.

“Imali smo puno prijava, veliko interesovanje. Značajan je grejs period ali dodatno ,motiviše činjenica da, uz vraćanje na vreme, korisnici na kraju dobijaju bespovratni deo sredstava. Partner nam je Međuopštinska unija poljoprivrednih proizvođača I očekujemo da će fond rasti u narednim godinama, uz podršku grada I svih ljudi koji žele da ulože sredsva koja će transparentno I za dobrobit polkoprivrede biti pravilno raspodeljena”, saoptio je direktor SEDA, Samir Kačapor.

indeksonline.rs