BEOGRAD – Sistem praćenja fizičkog razvoja i razvoja motoričkih sposobnosti učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju uvodi se u škole od 1. septembra kako bi se unapredilo fizičko i zdravstveno stanje dece, ali i pomoglo nastavnicima fizičke kulture u sprovođenju nastave i učenja, rekao je danas Miroslav Marković sa Fakulteta za sport.

“Softver će pratiti tri zone zdravlja dece – zonu ispod proseka, prosečnu i natprosečnu zonu. Deca će biti testirana dva puta. Jednom na početku i jednom na kraju školske godine. Nakon tog inicijalnog testiranja na početku godine, videće se u kom je stanju dete i da li je u jednoj od ove tri grupe”, rekao je Marković za K1.

Dodao je da će na osnovu tih podataka nastavnici planirati nastavu i učenje, a na kraju školske godine će videti da li taj program, koji je sproveo, ima efekta nakon finalnog merenja.

“Shodno tome će se unapređivati. Poražavajuće je fizičko stanje dece u našoj zemlji, jer se svega 13 posto njih bavi sportom”, rekao je Marković i daodao da podržava odluku škola da iz procesa isključe upotrebu mobilnih telefona u školama, ali isto tako mogu da ih iskoriste i u funkciji vežbanja.

Objašnjava da su nastavnici fizičkog vaspitanja izradili stručno uputstvo, gde se jasno i precizno definiše upotreba mobilnog telefona na času.

“Slažem se da ga treba ograničiti, ali ga možemo staviti i u funkciju vežbanja, tako što će ovaj softver zahtevati određenu aplikaciju, koju će dete imati instaliranu na svom telefonu, pa će nastavnik i roditelj, moći da prate njegovu dnevnu fizičku aktivnost”, rekao je Marković i napomenuo da je softver urađen u skladu sa zakonom o zaštiti podataka ličnosti.

Ističe da će svako dete imati svoju šifru i da niko, sem njega, roditelja, ministarstva po potrebi, i nastavnika, neće imati uvid u te podatke.

“Roditelj će rezultate napredovanja ili stagnaciju, moći da vidi u elektronskom dnevniku i tačno će znati da li je dete napredovalo u smislu kardio respiratorne izdržljivosti, snage, gipkosti i slično”, navodi Marković.

Goran Petrović, direktor i profesor fizičkog vaspitanja Osnovne škole “Lazar Savatić”, rekao je da je ovaj sistem već postojao, samo su se podaci skladištili na drugačiji način.

“Ovaj sistem je već postojao pre devedesetih godina. Postoji ‘Jugoslovenski zavod fizičke kulture’, koji je skupljao sve te podatke. Stanje naše dece i populacije je poražavajuće. Upravo je ovo jedna kap u moru što mora da se uradi”, naveo je Petrović.

Dodao je da bi softver mogao da pomogne oko unapređenja i popravljanja situacije, ali ocenjuje da nije dovoljan.

“Ne može tu da pomogne ni softver, a ni robot, tu moramo svi da učestvujemo. Od porodice, preko dece do profesora. Moramo da razvijemo sport u školama, odatle prvo da krenemo i da pratimo do kraja rezultata”, rekao je Petrović.

Kako je rekao, deca se moraju motivisati kroz igru i ocenio da je potrebno uvesti više časova fizičkog vaspitanja, ali i raditi na tome da se deca okrenu prirodi.

“Ovo je 21. vek i ne možemo da odbacimo mobilne telefone i ostalu tehnologiju, ali moramo da ih usmerimo i sprečimo zloupotrebu”, zaključio je Petrović.

indeksonline.rs/Tanjug