HAG – U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas je počelo uvodno izlagnje odbane optuženog bivšeg vođe tzv. OVK Hašima Tačija (53), na suđenju njemu i ostalim optuženima Kadriju Veseljiju (54), Redžepu Seljimiju (50) i Jakupu Krasnićiju (70).

Odbrana je negirala sve optužbe koje je iznelo Specijalno tužilaštvo tvrdeći da tužilaštvo za njih nema dovoljno dokaza, a najavila je i da će osporiti pouzdanost svedoka.

Kako je naveo branilac Gregori Kiho, Tači nije negirao da su počinjeni ratni zločini, ali je negirao da je zločine počinilo rukovodstvo tzv. OVK, tvrdeći i da Tači nije imao nikakvu odgovornost u tzv. OVK, već da je najmoćniji bio Adem Demaći.

Advokat je rekao i da tužilaštvo tokom uvodnih izlaganja nije govorilo o ratu i, kako tvrdi, zločinima koje su jugoslovenska policija, vojska i paravojne snage navodno činile nad albanskim stanovništvom na KiM.

Branilac je tokom izlaganja puštao i video snimke, kao i dokumenarac “BBC-a” u kojem jedna Albanka govori o navodnim zločinima nad albanskim stanovnistvom.

Kiho je tokom prezentacije izneo podatke o navodnom broju stradalih Albanaca tokom 1998. i 1999. godine, tvrdeći i da je 800.000 Albanaca prognano sa teritorije KiM.

On je izneo i tvrdnju da Tači nije mogao da potpiše sporazum iz Rambujea bez saglasnosti komandanata, zbog čega je morao da se obrati Demaćiju koji je odbio to potpisivanje.

Drugi Tačijev advokat, Luka Mišetić, koji je inače branio hrvatskog generala Antu Gotovinu, naveo je da nisu samo pripadnici nosili uniforme tzv. OVK, već i obični ljudi koji su te uniforme kupili u Albaniji na ulici za 50 dolara.

U sudnici je prikazan video snimak Tačija iz 1999. godine kako poziva Srbe da se vrate na KiM, jer kako je tada tvrdio Tači, “mi nismo vodili rat da bismo etnički očistili tzv. Kosovo već da bismo svi bili slobodni i jednaki”.

Nakon pauze sudu treba da se obrati i optuženi Tači.

Juče su se optuženi kratko izjasnili da nisu krivi, nakon čega je tuzilaštvo iznelo svoja uvodna izlaganja, dok bi izvođenje dokaza trebalo da počne 11. aprila.

Tužilaštvo je ranije navelo da će tokom ovog postupka biti ispitano 312 svedoka i da im je za to potrebno oko 545 radnih sati.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

U ovom procesu odobreno je učesće 140 žrtava.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivicna dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

indeksonline.rs/Tanjug