KRALJEVO – Novoopremljeno Razvojno savetovalište danas je svečano je otvoreno u Domu zdravlja Kraljevo, u sklopu saradnje UNICEF-a i Ministarstva zdravlja Republike Srbije, saopštio je UNICEF.

Navodi se da je cilj savetovališta omogućavanje pravovremene podrške deci sa teškoćama i smetnjama u razvoju, kao i njihovim porodicama, kroz rad intersketorskog tima za porodično orijentisane rane intervencije.

Kako se ističe, prema procenama stručnjaka u Srbiji oko 60.000 dece uzrasta do šest godina ima potrebu za uslugama rane intervencije.

“Dokazano je da, ako su prepoznate na vreme, razvojne poteškoće mogu da budu prevaziđene pre polaska u školu kod čak 70 odsto dece”, napominje se u saopštenju.

Pomoćnica Ministra zdravlja za sektor javnog zdravlja i programske zdravstvene zaštite Jelena Janković istakla je da Nacionalni program za unapređenje razvoja u ranom detinjstvu predviđa da u svakom okrugu postoji makar jedno razvojno savetovalište koje pruža podršku porodicama dece sa teškoćama i smetnjama u razvoju uzrasta do šest godina, kako u svom mestu, tako i putem mobilnih timova i telesavetovanjem.

“U prethodnim godinama uspeli smo da, u saradnji sa UNICEF-om, unapredimo kapacitete domova zdravlja i razvojnih savetovališta u 15 od 25 okruga u Srbiji, u ukupno 19 opština, a Kraljevo jedna od njih i čestitam im na postignutim rezultatima”, napomenula je ona.

U saopštenju se dodaje da se porodično orijentisan model podrške odvija pre svega kroz rad na terenu i kućne posete u porodici i u vrtiću, odnosno u vršnjačkoj zajednici, kao najprirodnijem ambijentu za dete u kojem ono najbolje uči i napreduje u razvoju.

Rukovodilac programa za zdravlje i rani razvoj UNICEF-a u Srbiji Jelena Zajeganović Jakovljević ističe da rana intervencija povezuje sisteme i stručnjake iz zdravlja, obrazovanja i socijalne zaštite i uvažavajući snage i potrebe roditelja pruža neophodnu i intenzivnu podršku detetu i porodici.

“Da bi se cilj postigao neophodne su opremljene, savremene i održive usluge i kompetentni profesionalci, a naš cilj je da, zajedno sa resornim ministarstvima i partnerima, stvorimo uslove koji će omogućiti da usluge koje pružaju razvojna savetovališta i timovi za rane intervencije dopru do svakog deteta sa teškoćama i smetnjama u razvoju i njihovih roditelja u Srbiji, odnosno do svih 25 okruga u našoj zemlji”, izjavila je ona.

V. d. direktora Doma zdravlja Kraljevo dr Mirjana Krčevinac navela je da najsavremenije i najefikasnije pristupe u radu sa decom sa teškoćama i smetnjama u razvoju, takozvane PORI usluge, treba približiti deci i roditeljima kojima su one potrebne.

“Treba ih učiniti dostupnim tu gde oni žive, gde rastu, igraju se i uče sa svojim vršnjacima – u njihovom domu, vrtiću, i lokalnoj zajednici. Udružili smo resurse i stručnjake iz doma zdravlja, predškolske ustanove i centra za socijalni rad da bismo obuhvatili što veći broj dece i porodica i da bismo ujednačenim timskim pristupom odgovorili na što više njihovih potreba”, naglasila je Krčevinac.

Majka deteta koje je bilo uključeno u program Sandra Pešić naglasila je da je prvi put naišla na neočekivanu podršku i, pre svega, razumevanje.

“Kućne posete su bile od velikog značaja, kao i niz drugih aktivnosti, koje sam sprovodila planiranim programom. Bila sam na izmaku snage i borbe, ali porodično orjentisane rane intervencije su nešto najbolje što može da se pruži porodicama koje se susreću sa sličnim problemima”, naglasila je Pešić.

Novi prostor razvojnog savetovališta opremljen je nameštajem, digitalnom opremom i didaktičkim materijalima čime se omogućava visoko kvalitetan rad sa malom decom i njihovim porodicama.

Planira se da razvojno savetovalište u Kraljevu preraste u regionalni centar za podršku deci i porodicama iz Kraljeva, Vrnjačke Banje i Raške.

indeksonline.rs/Tanjug