PRIŠTINA – Vrhovni sud tzv. Kosova potvrdio je Goranu Stanišiću kaznu od 15 godina zatvora za navodne ratne zločine, izjavio je za Tanjug njegov branilac Ljubomir Pantović.

Pantović kaže da je presudu Vrhovnog suda dobio prekjuče.

„Osnovni sud u Prištini ga je osudio na 20 godina zatvora, po žalbi koju sam podneo Apelacionom sudu ta kazna je smanjena, presuda je preinačena i kazna je smanjena na 15 godina zatvora. Nakon toga sam podneo Vrhovnom sudu vanredno pravno sredstvo za zaštitu zakonitosti i sud je to odbio“, rekao je Pantović Tanjugu.

On ističe da je ovo još jedna u nizu presuda prištinskih sudova za navodne ratne zločine gde se sudi samo Srbima, ali ne i Albancima.

„Presude nisu zasnovane na dokazima, ta suđenja nisu pravična, nisu fer. Obiluju brojnim povredama kako sa krivično materijalnih propisa, tako i krivičnih propisa. Jednostavno ta suđenja nisu pravična“, naglasio je Pantović.

Dodaje da je sledeći korak i poslednje pravno sredstvo koje je preostalo žalba Ustavnom sudu tzv. Kosova zbog povrede na pravično suđenje Goranu Stanišiću.

Goran Stanišić uhapšen je na administrativnom prelazu Jarinje u julu 2019. godine, a privremene prištinske institucije terete ga za navodne ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Nalazi se u zatvorskoj jedinici u Podujevu.

indeksonline.rs/Tanjug