BUDIMPEŠTA – Papa Franja je danas u Budimpešti predvodio veliku misu na otvorenom, tokom koje je pozvao Mađare da ne zatvaraju vrata migrantima i onima koji su “stranci ili različiti od nas”.

Desetine hiljada ljudi okupilo se na i oko trga, iza zgrade parlamenta u Budimpešti, simbola mađarske prestonice, kako bi videli papu tokom poslednjeg dana njegove posete toj zemlji, preneo je Rojters.

Papa je nastavio temu koju je započeo prvog dana posete, u petak, kada je upozorio na opasnost od buđenja nacionalizma u Evropi, ali je sve stavio u jevanđelski kontekst, rekavši da su zatvorena vrata bolna i suprotna učenju o Isusu.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je prisustvovao misi, izjavio je ranije da neće dozvoliti da se Mađarska transformiše u “imigrantsku zemlju”, poput drugih u Evropi, koje su kako tvrdi, postale neprepoznatljive za njihove narode.

Papa Franja je u besedi rekao da, ako Mađari žele da slede Isusa, moraju da se klone zatvorenih vrata, rastuće izolacije i ravnodušnosti prema onima koji nisu privilegovani i koji pate, onima koji su stranci, migranti ili siromašni.

U današnjoj propovedi papa Franja je drugi put upotrebio religiozni kontekst da bi izneo svoju poentu, navodi Rojters i podseća da je on u petak citirao ono što je Sveti Stefan, osnivač hrišćanske Mađarske iz 11. veka, napisao o dočeku stranaca.

Trodnevna poseta Mađarskoj je prvo putovanja pape Franje od marta, kada je bio u bolnici zbog bronhitisa.

indeksonline.rs/Tanjug