Naslovna PLANETA Papa Franja: Ne zatvarajte vrata strancima i migrantima

Papa Franja: Ne zatvarajte vrata strancima i migrantima

Pope Francis delivers his blessing as he recites the Angelus noon prayer from the window of his studio overlooking St.Peter’s Square, at the Vatican, Tuesday, Dec. 8, 2020. (AP Photo/Andrew Medichini)

BUDIMPEŠTA – Papa Franja je danas u Budimpešti predvodio veliku misu na otvorenom, tokom koje je pozvao Mađare da ne zatvaraju vrata migrantima i onima koji su “stranci ili različiti od nas”.

Desetine hiljada ljudi okupilo se na i oko trga, iza zgrade parlamenta u Budimpešti, simbola mađarske prestonice, kako bi videli papu tokom poslednjeg dana njegove posete toj zemlji, preneo je Rojters.

Papa je nastavio temu koju je započeo prvog dana posete, u petak, kada je upozorio na opasnost od buđenja nacionalizma u Evropi, ali je sve stavio u jevanđelski kontekst, rekavši da su zatvorena vrata bolna i suprotna učenju o Isusu.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je prisustvovao misi, izjavio je ranije da neće dozvoliti da se Mađarska transformiše u “imigrantsku zemlju”, poput drugih u Evropi, koje su kako tvrdi, postale neprepoznatljive za njihove narode.

Papa Franja je u besedi rekao da, ako Mađari žele da slede Isusa, moraju da se klone zatvorenih vrata, rastuće izolacije i ravnodušnosti prema onima koji nisu privilegovani i koji pate, onima koji su stranci, migranti ili siromašni.

U današnjoj propovedi papa Franja je drugi put upotrebio religiozni kontekst da bi izneo svoju poentu, navodi Rojters i podseća da je on u petak citirao ono što je Sveti Stefan, osnivač hrišćanske Mađarske iz 11. veka, napisao o dočeku stranaca.

Trodnevna poseta Mađarskoj je prvo putovanja pape Franje od marta, kada je bio u bolnici zbog bronhitisa.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version