VATIKAN – Papa Franja predvodio je u subotu veče tradicionalno Uskršnje bdenje u punoj bazilici Svetog Petra.

Ceremonija je počela na ulazu u Baziliku obredom blagosiljanja vatre, procesijom sa svećama, dok je pevana Lumen Christi.

Proslava je obuhvatila krštenje i krizmu osam katihumena iz Albanije, SAD, Nigerije, Italije i Venecuele, prenosi Vatikan njuz.

Na početku bdenja, papa, koji je stigao u invalidskim kolicima zbog bola u kolenima, urezao je u vosak visoke sveće krst, prvo i poslednje slovo grčkog alfabeta – alfa i omega, kao i brojeve ove godine.

Zatim je sveštenik upaljenu sveću poneo središnjim prolazom bazilike u kojoj se okupilo oko 8.000 vernika.

Desetine kardinala i drugih ga je sledilo, od kojih je svaki nosio manju upaljenu sveću.

Papa Franja je u besedi istakao da su žene koje su krenule da posete Isusov grob i zatekle ga praznog doživele neverovatno iskustvo koje je označilo prelaz od ogromne tuge zbog Isusove smrti do potpunog čuđenja zbog Gospodnjeg vaskrsenja.

“A ovo putovanje od tuge do neopisive radosti je jedno na koje smo svi pozvani”, poručio je papa.

Ponekad možemo biti preplavljeni tugom, primetio je papa, kada sadašnjost vidimo samo “u vidu grobova razočaranja, gorčine ili užasa, verujući da se ništa ne može promeniti”, a ovo razočaranje, dodao je, može dovesti do toga da izvor nade presuši u nama.

„Povremeno se možemo osećati umorno od naše svakodnevne rutine, umorni od preuzimanja rizika u hladnom, teškom svetu u kome se čini da samo pametni i jaki napreduju. U drugim slučajevima, možemo se osećati bespomoćno i obeshrabreno pred silom zla,” rekao je poglavar rimokatoličke crkve.

Kako je dodao, uskrsnuće gospodnje nas motiviše da idemo napred u nadi i radosti, da „odvalimo kamen sa grobova u koje često zatvaramo svoju nadu“ sa punim poverenjem za budućnost, pošto je Isus vaskrsao i „promenio pravac istorije“.

„Draga braćo i sestre, pođimo za Isusom u Galileju, sretnimo ga i poklonimo mu se tamo, gde čeka svakog od nas. Oživimo lepotu tog trenutka kada smo shvatili da je živ i učinili smo ga Gospodarom naših života…Uskrsnimo u novi život,” naveo je papa u poruci vernicima.

Očekuje se da će se u nedelju desetine hiljada vernika pridružiti papi na Trgu Svetog Petra na uskršnjoj misi.

indeksonline.rs/Tanjug