BEOGRAD – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je okupacioni gaulajter Aljbin Kurti danas nedvosmisleno pokazao da želi i sanja rat i da čitav sever Kosova i Metohije uvede u sukobe.

“On je danas naredio svojoj odbornici Aidi Ferati da na sednicu Skupštine opštine u severnoj Kosovskoj Mitrovici uvrsti tačku dnevnog reda o otvaranju mosta na Ibru koji deli severni u južni deo grada i koji predstavlja važan bezbednosni bedem za Srbe na KiM. Cilj ovog Kurtijevog jednostranog i protivpravnog poteza jeste da dovede do novih tenzija i provokacija na račun mirnog srpskog naroda na severu KiM”, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, Kurti za to koristi svoje nelegitimne i lažne predstavnike i odbornike na severu Kosova i Metohije, saopštila je Kancelarija za KiM.

“Za ovu odluku glasalo je 11 odbornika iz Prištine, dok je jedan bio uzdržan i jedan odbornik protiv. Otvaranje mosta na Ibru deo je dijaloga Beograda i Prištine, a ne lokalnih Kuritjevih nelegalnih gaulajtera.
O ovom poslednjem ratnohuškačkom potezu Kurtija odmah sam obavestio sve međunarodne prestavnike, kao i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka i očekujemo da smire i zauzdaju Kurtija koji sve čini da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština i uništi dijalog u Briselu 2. maja”, istakao je Petković.

On je dodao da “nema napretka ni normalizacije odnosa dok god Kurti povlači ovakve jednostrane poteze kojima ceo sever KiM hoće da uvede u ratno stanje i na zapadu je da takve poteze Prištine spreče”.

indeksonline.rs/Tanjug