KOSOVSKA MITROVICA – Pripadnici specijalne policije tzv. Kosova danas su zaustavili i priveli na punktu na Bistričkom mostu vozača i dva radnika ”Pošte Srbije” koji su regularno prevozili novac iz Trezora u Leposaviću ka Kosovskoj Mitrovici, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković.

”Pripadnici Kurtijeve specijalne policije zaustavili su danas i priveli na zloglasnom punktu na Bistričkom mostu vozača i dva radnika Pošte Srbije koji su regularno prevozili novac iz Trezora u Leposaviću ka Kosovskoj Mitrovici.

Oni su, zajedno sa novcem namenjenim redovnim finansijskim plaćanjima, sprovedeni ka carinskom terminalu u južnoj Kosovskoj Mitrovici, a sa njima se nalaze i naši predstavnici na terenu”, naveo je Petković.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, Petković je istakao da ovaj očajnički potez predstavlja osvetu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija Srbima nakon debakla koji je doživeo na izborima i novi je pokušaj podizanja tenzija na severu Kosova i Metohije u režiji Prištine.

”Reč je o nastavku stalnih političkih i administrativnih prepreka koje Priština postavlja a koje imaju za cilj da otežaju platni promet na severu Kosova i Metohije, iako na to nemaju apsolutno nikakvo pravo. Srbi imaju svako legalno, legitimno i zakonsko pravo da koriste svoj novac i to se ne dovodi u pitanje”, dodao je Petković.

On je istakao da je sloboda nesmetanog platnog prometa garantovana dogovorima u Briselu i da će tek nakon formiranja ZSO, tu nadležnost preuzeti ZSO.

”O ovom opasnom potezu Prištine i Kurtija odmah sam direktno obavestio Miroslava Lajčaka, kao i Sjedinjene Američke Države i očekujemo njihovu diplomatsku akrivnost u cilju smirivanja tenzija koje Priština proizvodi. Ovaj potez pažljivo je sračunat i pred nastavak briselskog dijaloga i pokazuje da Kurti ne želi nikakvu normalizaciju odnosa niti formiranje
ZSO”, dodao je Petković.

indeksonline.rs/Tanjug