BEOGRAD – Pojačana kontrola saobraćaja počinje danas i trajaće do 23. aprila, a kako je za Tanjug rekao major policije Vladimir Vid obaviće se iz dva dela – jedan tokom vaskršnjih praznika, a drugi naredne nedelje u okviru evropske akcije Roadpola koja se vrši u 30 zemalja Evrope.

“Jedna akcija je povodom vaskršnjih praznika, koja se sprovodi tokom naredna četiri dana i sprovodi je naša saobraćajna policija, dok će tokom sledeće nedelje biti sprovedena jedna međunarodna akcija usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja i nju organizuje Roadpol mreža saobraćajne policije Evrope čiji smo član”, rekao je Vid.

Statistika, nažalost, pokazuje da su praznici vreme kada se događa veći broj saobraćajnih nezgoda, dodaje Vid.

“Prošle godine tokom vaskršnjih praznika pognulo je šest lica, prošle godine za vreme 1. i 2. maja tri lica, pre dve godine čak devet. Tako da je to razlog za ovu akciju i biće usmerena na otkrivanje onih prekršaja koji najviše utiču na bezbednost saobraćaja”, rekao je Vid.

Vid je rekao da je reč o kontroli radi otkrivanja prekršaja kao što su upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, prebrza vožnja, zatim nekorišćenje bezbednosnog pojasa i sedišta za decu, ali i drugi prekršaji kao što je korišćenje mobilnih telefona, nepropisno preticanje.

“Kada je u pitanju ova evropska akcija ona će biti usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja i mi ćemo za vreme te akcije angažovati sve raspoložive policijske službenike, koristiti sve radarske uređaje i na putevima će biti “presretači”. Koristićemo i sisteme za automatsko detektovanje brzine kretanja, a hteo bih da podsetim da se već duže vreme na autoputevima meri prosečna brzina, ne samo između naplatnih rampi, već i između portala koji su na svega nekoliko kilometara razdaljine”, rekao je Vid.

Ova akcija se svakako odnosi i na vozače motora, mopeda i skutera, a Vid dodaje da su u martu ove godine tokom samo nekoliko dana lepog vremena život izgubili tri vozača motocikala i dva vozača mopeda.

“Dobro je da, za razliku od prethodnih godina, većina vozača koristi zaštitnu opremu, retko ko nema kacigu, ali je brzina kretanja i dalje problem, kao i provlačenje između kolone vozila u gužvama”, objasnio je Vid.

Dodao je da su predstojeće đačke ekskurzije bitan deo angažovanja saobraćajne policije.

“Hteo bih da istaknem da je obaveza organizatora da najmanje 48 ranije obavesti da će se ta ekskurzija sprovesti i siguran sam da je svima nama najbitnije da se one održe bezbedno”, rekao je Vid.

Naveo je da je bilo teških kršenja odredbi i da je bilo slučajeva da je vozač pod dejstvom alkohola ili nije imao dovoljan period odmora pre otpočinjanja prevoza.

indeksonline.rs/Tanjug