LONDON – U globalnoj akciji policija iz više zemalja sveta, zatvoren je Dženesis Market (Genesis Market), jedna od najvećih onlajn prodavnica lozinki i ličnih podataka koje kupuju onlajn prevaranti.

Bi-Bi-Si navodi da je u okviru te akcije u svetu izvršeno 200 racija i da je uhapšeno 120 ljudi.

Prenosi da je samo u Britaniji, Nacionalna agencija za kriminal (NCA) uhapsila 24 osobe za koje se sumnja da su korisnici sajta, i da su među njima dvojica muškaraca starosti 34 i 36 godina, koji su zadržani pod sumnjom za prevaru i zloupotrebu računara.

Kako navodi britanski javni servis, Dženesis je bio veb-sajt na kojem su prodavani kredencijali za prijavljivanje na sajtove, IP adrese, i drugi podaci koji se mogu opisati kao ”digitalni otisci prstiju” žrtava.

To je prevarantima omogućavalo da se, za cenu često manju od jednog dolara, prijave na bankovne račune žrtve, njihove naloge e-pošte, elektronske kupovine, pa čak i da promene lozinke bez da izazove sumnju žrtve.

”Bila je to veoma sofisticirana veb lokacija, veoma laka za korišćenje, sa uputstvom za korišćenje, dostupan na otvorenom i ‘mračnom’ vebu”, rekao je generalni direktor NCA Robert Džons.
Na sajtu je bilo moguće kupiti kredencijale za logovanje na Fejsbuk, PejPel, Netfliks, Amazon, IBej, Uber, Er Bi-En-Bi, i druge naloge, a Dženesis bi čak kriminalce obaveštavao ukoliko se promenilka lozinka za nalog koju su kupili.

”Predugo su kriminalci krali kredencijale od nevinih ljudi. Sada želimo da kriminalci strahuju da posedujemo njihove kredencijale, a i trebalo bi da budu zastrašeni”, ocenio je Džons.

indeksonline.rs/Tanjug