ZAGREB – Ured evropskog javnog tužioca potvrdio je da je u Hrvatskoj jutros uhapšeno pet osoba, zbog sumnje na zloupotrebu položaja i ovlašćenja, kojom je naneta šteta fondovima EU.

Akcija hapšenja je, kako je saopšteno, izvedena u saradnji sa Policijskim nacionalnim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, a u toku je sprovođenje hitnih istražnih radnji s ciljem prikupljanja dokaza.

Činjenice koje se proveravaju odnose se na pet osoba i jedno trgovačko društvo, za koje se sumnja da su počinili krivična dela zlouporabe položaja i ovlašćenja vezano uz postupke javne nabavke u okviru projekta izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi.
Ured evropskog javnog tužioca će nakon ispitivanja osumnjičenih doneti odluku o daljem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravovremeno obavestiti javnost, saopšteno je iz Ureda evropskog javnog tužioca u Hrvatskoj.

Zagrebački Jutarnji list objavio je ranije danas da je nekoliko osoba uhapšeno na području Rijeke i Međumurja, koje se sumnjiče za malverzacija sredstvima iz fondova Evropske unije.

List podseća da je Hrvatska jedina članica EU u kojoj su dva ministra optužena od evropskog tužioca.

Istragom su navodno obuhvaćene neke osobe iz riječke gradske uprave, među njima i jedna bivša šefica nadležnog gradskog ureda. Osim njih, na meti istražitelja našle su se barem još dve osobe povezane s jednom međimurskom firmom koja je izvodila radove na projektu vezanom za zbrinjavanje otpada.

Reč je o projektu koji je sufinansiran s više od 30 miliona kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Prema nezvaničnim informacijama, piše Jutarnji, istražitelji EPPO-a sumnjaju da je bilo nezakonitih pogodovanja prilikom samog tendera za taj posao, kao i da je celi projekt na kraju neosnovano preplaćen.

indeksonline.rs/Tanjug