ANKARA- Prvi turski astronaut otputovaće na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) do kraja godine, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Pilot vazduhoplovstva Alper Gezeravči (43) izabran je da bude prvi turski državljanin u svemiru, a njegova rezerva je Tuva Čihangir Atasever (30), inženjer sistema za vazduhoplovstvo u turskom odbrambenom preduzeću Roketsan, objavio je Erdogan na sajmu avijacije i svemira Teknofest u Istanbulu.

Erdogan je rekao da će prvi turski astronaut ostati na ISS 14 dana i da će izvesti 13 eksperimenata koje su pripremili turski univerziteti i istraživačke institucije, preneo je AP.

Erdogan je prisustvovao sajmu zajedno sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i privremenim premijerom Libije Abdulom Hamidom Dbeibehom.

Na sajtu turske svemirske agencije, Gezeravči je opisan kao veteran vazduhoplovstva s 21 godinom iskustva i pilot F-16 koji je pohađao Tehnološki institut američkog vazduhoplovstva.

Predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj zakazani su za 14. maj, a istraživanja javnog mnenja pokazuju da je Erdogan u potencijalno najtežoj trci otkako je došao na vlast pre dve decenije.

Tokom kampanje za reizbor, Erdogan je predstavio niz prestižnih projekata, kao što je prva turska nuklearna elektrana.