MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o stvaranju jedinstvenog registra vojnih obveznika i uvođenju elektronskih sudskih poziva, navedeno je u dokumentu koji je objavljen na zvaničnom internet portalu pravnih informacija.

Reč je o izmenama i dopunama određenih zakonodavnih akata Ruske Federacije po pitanju obaveštavanja građana o njihovom pojavljivanju na regrutaciji za vojnu službu.

U dokumentu se precizira da vojni registar formiraju vojni komesarijati na način koji je utvrdila ruska vlada na osnovu informacija iz državnog informacionog sistema, prenose RIA Novosti.

Zakonom je utvrđena i mogućnost upisivanja građana koji su na vojnoj evidenciji bez ličnog pojavljivanja.

Pored toga, zakonom su regulisane mere za građane koji se ne pojave na vojnoj registraciji u roku od 20 dana, kao što su ograničenje upravljanja vozilom i zabrana registracije vozila.

Kako se navodi, građanima koji podležu regrutaciji i koji su dobili poziv biće zabranjeno da napuste Rusku Federaciju dok se ne prijave vojnoj kancelariji.

Mogu postojati i ograničenja u prometu nekretninama i dobijanju kredita, registraciji individualnih preduzetnika, dodaje se u dokumentu.

Prema dokumentu, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Federalna poreska služba, Centralna izborna komisija, Penzioni fond, Ministarstvo prosvete i savezni sudovi biće obavezni da elektronskim putem daju informacije o vojnim obveznicima, koje su neophodne za vođenje vojne evidencije.

Komitet za odbranu Saveta Federacije je u svom zaključku pozitivno ocenio dokument, dok su poslanici Gornjeg doma ruskog parlamenta istakli da je, „zakon u skladu sa Ustavom Ruske Federacije, uključujući odredbe o pravima i slobodama čoveka i građanina“.

indeksonline.rs/Tanjug