BEOGRAD – Ministar prosvete Branko Ružić otvorio je danas stručno savetovanje dekana i direktora fakulteta i visokih škola koje obrazuju vaspitače.

Ministar je poručio da Ministarstvo, u okviru reformskih procesa u sistemu predškolskog vaspitanja i obrazovanja koji su inicirani uvođenjem Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja ”Godine uzleta”, pruža podršku unapređivanju inicijalnog obrazovanja vaspitača, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvete.

Ružić je istakao da se podržavaju mere i inicijative koje visokoškolske ustanove sprovode u okviru svojih nadležnosti, a tiču se usklađivanja studijskih programa sa standardima kompetencija za profesiju vaspitača i koncepcijom predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

On je podsetio da od 1. septembra prošle godine, sve predškolske ustanove i osnovne škole koje ostvaruju pripremni predškolski program, rade po programima u skladu sa novom programskom koncepcijom ”Godine uzleta”.

”Započeli smo značajne promene koje se odražavaju na kvalitet programa predškolskog vaspitanja. Zato je važno da delimo vrednosti i viziju daljeg razvoja sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja, da razumemo složenost promena i procesa, da udružimo znanja i iskustava pozitivne prakse i zajedno rešavamo izazove. Na ovim izazovima imamo priliku da učimo, da se menjamo, sarađujemo, istražujemo i radimo u interesu dece”, rekao je ministar.

Ministarstvo prosvete je, uvažavajući ključnu ulogu praktičara, vaspitača i stručnih saradnika, u građenju kvaliteta prakse predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kroz Projekat ”Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje” pokrenulo aktivnosti na unapređivanju inicijalnog obrazovanja vaspitača.

Sprovedena je analiza studijskih programa na šest fakulteta i 10 visokih škola i pripremljen je Nacrt preporuka za prilagođavanje studijskog programa/predmeta u skladu sa novim Osnovama programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja i novim Standardima kompetencija za profesiju vaspitača i njegovog profesionalnog razvoja.

S obzirom na značaj studentske prakse u pripremanju budućih studenata za obavljanje profesionalne uloge vaspitača, razvijen je i sa dve visokoškolske i predškolske ustanove pilotiran model Vežbaonice, sa preporukama koje doprinose promeni odnosa teorije i prakse u inicijalnom obrazovanju vaspitača.

Nacrt ovih preporuka nastao je u tesnoj saradnji sa predstavnicima visokoškolskih ustanova koje obrazuju vaspitače i predškolskim ustanovama u kojima vaspitači ostvaruju i dalje razvijaju svoje složene profesionalne uloge, navodi se u saopštenju Ministarstva.

indeksonline.rs/Tanjug