VAŠINGTON – Američki zvaničnici znali su za najviše četiri kineska nadzorna balona, pored jednog koji je preleteo severnoamerički kontinent i oboren je u februaru, preneo je danas Gardijan, pozivajući se na dokumenta nedavno procurele iz Pentagona.

Navodi se da je jedan balon preleteo udarnu grupu američkih nosača aviona koja se nalazila u Tihom okeanu, što nikada nije prijavljeno.

Gardijan navodi da informacije potiču iz dokumenata koje je otkrio pripadnik vazdušne nacionalne garde Masačusetsa Džek Tejšeira, a prvi je objavio Vašington post.

Izveštaji ne sadrže konkretne informacije o tome kada su baloni lansirani.

U dokumentima koji su procurili, obaveštajni zvaničnici klasifikuju balon koji je oboren u februaru kao ”Kilin-23”.

Drugi baloni koji se pominju u dokumentima uključuju “Baldžer-21” i “Akardo-21″, mada je nejasno da li su ovi baloni oni koji su leteli iznad grupe američkih nosača aviona ili oni koji su se srušili u Južno kinesko more.

Neimenovani američki obaveštajni zvaničnik rekao je za Post da su baloni za nadzor imenovani po abecednom redu, od A do Š, i po zloglasnim kriminalcima kao što su mafijaši Toni Akardo i Donald Kilin.

Zvaničnici su primetili da je Baldžer-21 imao naprednu opremu za nadzor, i da je putovap širom sveta od decembra 2021. do maja 2022, kao i da je Akardo-21 imao sličnu opremu i senzor sa kardanom obložen folijom.

Dokument, koji je procurio iz Nacionalne geoprostorno-obaveštajne agencije (NGA), uključivao je i fotografije Kilina-23 sa dodatim komentarima, na kojima su analitičari primetili da bi balon mogao da generiše dovoljno energije za rad ”bilo koje” tehnologije za nadzor, kao što je radar koji može da vidi noću ili kroz oblake i tanak materijal, prenosi Gardijan.

indeksonline.rs/Tanjug