SARAJEVO – Iz Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića danas su poručili da bi narednih dana mogao kulminirati, kako navode, “pokušaj političkog i pravnog nasilja koje sprovode stranke Trojke i HDZ-a u nameri da kršeći Ustav Federacije Bosne i Hercegovine formiraju Vladu FBiH”.

“Iako rok od 30 dana ističe, predsednica Federacije BiH Lidija Bradara odbila je da obavi konsultacije sa potpredsednikom Refikom Lendom u vezi sa sastavom nove vlade, te je mimo političkog dogovora s potpredsednikom koji predstavlja Bošnjake potpisala odluku o imenovanju premijera i ministara”, navode iz SDA.

Upozoravaju da, ukoliko se desi da predsednica Bradara odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH dostavi Predstavničkom domu bez potpisa oba potpredsednika, protiv nje će bit podnesena krivična prijava.

Tvrde da bi Bradara ovakvim postupanjem prekršila odredbe Ustava FBiH i počinila krivično delo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

“Prijava će biti podneta i protiv odgovornih osoba u Parlamentu Federacije BiH koje bi eventualno uvele u proceduru neustavni predlog odluke. Poštovanje vladavine zakona, propisanih procedura, a naročito temeljnog pravnog akta – Ustava Federacije BiH, nulti je prioritet i interes svakog građanina koji živi u ovom entitetu”, kažu iz SDA.

Rok za formiranje Vlade FBiH ističe 6. aprila.

indeksonline.rs/Tanjug