BEOGRAD – Pripadniku Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i vođi Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina, pukovniku policije Davoru Vidoviću, na svečanoj ceremoniji u Ankari, potpredsednik Turske Fuat Oktaj uručio je medalju u znak zahvalnosti na pruženoj pomoći, saopšteno je danas iz MUP-a.

Ankara, 25. aprila 2023 – Pripadniku Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i voði Specijalistièkog tima za spasavanje iz ruševina, pukovniku policije Davoru Vidoviæu, na sveèanoj ceremoniji, potpredsednik Republike Turske Fuat Oktaj uruèio je medalju u znak zahvalnosti na pruženoj pomoæi. FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ fotografija niske rezolucije/ bs

U Kongresnom i kulturnom centru u predsedničkoj palati u Ankari uručene su medalje zahvalnosti međunarodnim spasilačkim timovima koji su učestvovali u akcijama pretrage i spasavanja nakon razornih zemljotresa koji su pogodili Tursku u februaru ove godine.

„Ponosan sam na činjenicu da je Republika Srbija spremna da pomogne državama i narodu koji se nalazi u nevolji kao što je bio slučaj sa Turskom, koju je zadesio katastrofalni zemljotres“, rekao je Vidović.

On je dodao da je neizmerno ponosan na činjenicu da su specijalistički timovi Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije apsolutno obučeni, opremljeni i spremni da u najkraćem roku odgovore na najzahtevnije vanredne situacije, saopšteno je iz MUP-a.

„U svakom trenutku smo spremni da odgovorimo na poziv za pomoć, a članovi specijalističkih timova su mnogo puta do sada pokazali koliko su požrtvovani, hrabri i nesebični”, istakao je vođa specijalističkog tima MUP-a.

Specijalistički tim za pretragu i spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije sa 45 spasilaca i spasilačkim psom Zigijem, po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, bio je upućen i angažovan u akcijama pretrage, spasavanja i izvlačenja nastradalih tokom kojih je pronašao tri preživele osobe.

indeksonline.rs/Tanjug