Nova Varoš / Sjenica – Specijalni rezervat prirode Uvac uredbom Vlade Srbije proglašen je za područje od izuzetnog značaja, odnosno područje prve kategorije.

– Ovo područje proglašava se u cilju zaštite i očuvanja, atraktivnih, spektakularnih morfoloških osobenosti koje čini prirodne i predeone vrednosti zaštićenog područja, navodi se u Službenom glasinku.

Ono što posebno ističe Specijalni rezervat prirode Uvac jeste činjenica da je to najveće prirodno stanište beloglavih supova na Balkanu.

Početkom sedamdesetih godina na teritoriji opštine Nova Varoš proglašeno je zaštićeno područje kako bi se zaštitili upravo beloglavi supovi. Tada je bilo oko 50 gnezdećih parova, a devedesetih godina taj broj je opao na svega sedam. Tada su preduzete stroge mere zaštite, formirano je hranilište na koje se godišnje iznosi oko 400 tona hrane i na taj način uspeli smo da spasemo te ptice od izumiranja i raseljavanja“, rekao je za RINU Steva Radovanović iz Specijalnog rezervata prirode Uvac.

Danas nema bojazni za njihovu budućnost jer se u kanjonu Uvca nalazi oko 500 odraslih jedinki, deo njih se markira kako bi se pratilo kretanje i dobijale informacije o načinu života.

Osim beloglavih supova u ovom rezervatu svoje stanište ima i još dosta izuzetno retkih biljnih i životinsjkih vrsta.

Specijalni rezervat prirode „Uvac” nalazi se na teritoriji opština Nova Varoš, Sjenica i Priboj, A njegova površina je je 11,7 hiljada hektara od čega je 46,5 posto državnog zemljišta, u privatnoj je 39,1 posto a u javnoj 14,2 procenta.

indeksonline.rs/rina.rs