VAŠINGTON – NBA liga je na zvaničnom sajtu saopštila imena trojice kandidata za MVP priznanje u sezoni 2022/23, na spisku se nalazi srpski košarkaš Nikola Jokić, a protivkandidati su mu Janis Adetokumbo i Džoel Embid.

Njih trojica su se i prošle sezone našla u užem izboru, kad je Jokić osvojio drugu uzastopnu nagradu za najkorisnijeg igrača.

Reprezentativac Srbije ima realne šanse da bude laureat i treći put uzastopno i tako se pridruži Viltu Čemberlenu, Bilu Raselu i Leriju Birdu koji su jedini igrači sa po tri uzastopna MVP priznanja.

Prema poslednjem preseku NBA lige, upravo je Jokić glavni favorit pošto je još jednom preskočio centra Filadelfije Džoela Embida.

Jokićev Denver je prvi put u istoriji zauzeo prvo mesto na Zapadu. U proseku je beležio 24,5 poena, 11,8 skokova i 9,8 asistencija.

Embid je najbolji poenter lige sa 33,1 poenom u proseku. Uz to ima 10,2 skokova i 4,2 asistencije. Adetokumbo iza sebe ima najbolju šutersku sezonu sa 31,1 poenom u proseku uz 11,8 skokova i 5,7 asistencija.

U Top 10 MVP trke bili su još i Džejson Tejtum, Donovan Mičel, Domantas Sabonis, Šaj Gildžes-Aleksander, Luka Dončić, Džejms Harden i Kevin Durent.

indeksonline.rs/Tanjug