BEOGRAD – Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je danas da apeluje na vozače motornih i putničkih vozila na povećano prisustvo dvotočkaša u saobraćaju, povodom obeležavanja početka moto-sezone koju je Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala danas sa predstavnicima MUP-a i AMSS.

“Podaci za 2022. godinu kažu da je 63 osobe izgubilo život na motorizovanom dvotočkašu. Ono što želimo da apelujemo vozačima dvotočkaša jeste da koriste sigurnosnu kacigu i koriste sigurnosnu opremu”, naveo je Stamatović.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević izneo je podatak da je ove godine poginulo sedam vozača motocikla i jedan vozač mopeda i dodao da je glavni uzrok stradanja prekoračenje brzine kretanja.

“Što se tiče stradanja naše analize pokazuju da je najveći uzrok saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama zapravo prekoračenje brzine kretanja i nepropuštanje, to jest neustupanje prava prvava prvenstva”, rekao je Lakićević.

Načelnik Uprave saobraćajne policije je izneo podatak da su policijski službenici u toku akcije MUP-a, koja se održala 24. marta ove godine, sankcionisali 36 vozača od kojih su tri bila pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i šest pod dejstvom alkohola.

Povodom vaskršnjih praznika Lakićević je najavio pojačanju kontrolu saobraćaja od strane predstavnika MUP-a, kao i povećano prisustvo na najrizičnijim deonicima puteva koji vode prema velikim turističkim centrima.

Predstavnik Auto moto saveza Srbije Nebojša Mandić rekao je da AMSS organizuje akciju “Kaciga glavu čuva”, u kojoj će zajedno sa predstavnicima MUP-a podeliti kacige i edukativni materijal vozačima dvotočkaša.

Kao razlog za ovu akciju Mandić je naveo da uprkos tome što je nivo korišćenja kacige izuzetno visok, postoji veliki broj novih vozača koji stupa na puteve u Srbiji.

“Novi vozači su kao i svi motociklisti jako ugrožena kategorija. Upravo naša aktivnost na podeli tih bespatnih kaciga ima za cilj da utiče na mlade i starije vozače”, zaključio je Mandić.

indeksonline.rs/Tanjug