U Novi Pazar sam prvi put kročio davne 1976, kao izveštač Radio Beograda sa otvaranja Hotela “Vrbak”.

Godinu docnije, s mojim sada već preminulim kolegama Svetislavom Svetom Vukovićem i Dejanom Busančićem, u tom gradi sam boravio desetak dana prateći MOSI “Bratstvo-jedinstvo”. Tada sam stekao brojne prijatelje, a nove sam dobijao neprestano razvijajući Kros RTS-a.

U jesen 2021. podario sam Novom Pazaru IKT FilmFest, festival kratkog i dokumentarnog dečjeg i omladinskog filma. Na čelo organizacionog tima stali su gradonačelnik Nihat Biševac i direktor Kulturnog centra Husein Memić.

Memić je dobio ulogu izvršnog direktora. Na moje pitanje “hoće li biti crvenog tepiha kao na najvećim svetskim festivalima”, Memić, ili Beli kako ga oslovljavaju prijatelji, je kao iz topa odgovorio – “Hoće, naravno!” I Festival je protekao kako se samo poželeti može. Na repertoaru je bilo 67 filmova iz devet zemalja. Prošle godine, takođe je sve bilo kako valja. Ali, u samo predvečerje finala, ostali smo bez Belog. Izabran je za ministra turizma i omladine. Ipak, čuli smo se. U pauzi, između dve projekcije. Mi njemu čestitamo, a on nama – “Drž’te se!”

Danas sam posetio ministra Memića, u Palati Srbija. Uvek nasmejan, vedar i gostoljubiv, što je karakteristika većine Novopazaraca. Priča mi o Krosu RTS-a, na kome je i sam trčao i osvajao medalje. O atletici, i stečenoj diplomi atletskog sudije. Pokazuje mi slike Kulturnog centra i govori – “dograđuje se 1200 kvadratnih metara. Biće ponos grada i cele zemlje. Nedostaje mi pokatkad, i saradnici, i mali Emir…”, setno zastajkuje, a zatim s ponosom konstatuje, “I kao ministar radim bez predaha, ništa ne ostavljam za sutra.”

Na kraju razgovora, pozivam ga na takmičenja jer – “I omladina je u tvom nadležstvu.”

“Hoću, nadam se. U maju, kažeš da se trči u Bijeljini i Rekovcu…”

Stevan Kovačević