BEOGRAD – U Višem sudu u Beogradu za sledeći četvrtak, 20. april, zakazan je početak suđenja Damjanu Kneževiću (34) i Dejanu Zlatanoviću (51) zbog sumnje da su sredinom februara ove godine pozivali građane Srbije na nasilno svrgavanje predsednika Republike Srbije.

Više javno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom tereti okrivljene za krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja u saizvršilaštvu.

U optužnom predlogu tužilaštvo je sudu predložilo da Kneževića osudi na kaznu od godinu i po dana zatvora, a Zlatanovića na godinu dana zatvora.

Optuženi su odlukom Apelacionog suda 6. aprila pušteni iz pritvora da se brane sa slobode.

Suđenje treba da počne uvodnim rečima tužilaštva i odbrane.

Kako je tužilaštvo preciziralo postoji opravdana sumnja da su Knežević i Zlatanović od 12. do 15. februara 2023. godine sa umišljajem izvršili krivično delo, tako što su u više navrata pozivali građane na nasilje i nerede u cilju svrgavanja predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa te funkcije, putem Telegram kanala “Narodne patrole” i Youtube kanala “Srbininfo”.

Na prijavljenom skupu protiv “francusko-nemačkog plana” ispred spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu, 15. februara tokom govora sa postavljene bine, Knežević je pozivao na nerede, nasilje i svrgavanje rečima: “ja nemam drugog izbora, očekuj me Vučiću”, “kunem vam se na mnogo smo više spremni nego na nerede”, “da se bojim da Aleksandar Vučić neće pasti bez incidenta…” i drugim.

Zlatanović je tokom svog obraćanja okupljenim građanima rekao: “Svima onima koji hoće da izdaju, to je sada aktuelno i danas, pa ko se prepozna prepozna, a stići će ga to, ko potpiše njega ubiše”, “ako nećemo da smo kamenog srca, mora jedan oganj da radi, nema nazad više“, “ovo je početak, krenuli smo, oni ili mi…” i drugo.

Nakon završetka obraćanja, okrivljeni su se na čelu okupljenih građana uputili ka ulazu u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu, silom oborili zaštitnu ogradu, nasilno ušli u dvorište, ali nisu uspeli da uđu u zgradu Presedništva jer su ih u nameri sprečili policijski službenici.

indeksonline.rs/Tanjug