Još jedna u nizu akcija dobrovoljnog davalaštva krvi biće organizovana sutra, 11.aprila u Novom Pazaru u Domu omladine. Ovu akciju, dva puta mesečno organizuju Crveni krst Novi Pazar i Institut za transfuziju krvi iz Beograda.

Transfuzija krvi je jedna od najčešćih intervencija u toku bolničkog lečenja pacijenata i nema alternativu, pa osobe koje prilikom povrede ili tokom operacije izgube znatnu količinu krvi, moraju primiti adekvatnu nadoknadu u vidu transfuzije.

Davalac krvi može biti svaka zdrava osoba starosti između 18 i 65 godina kod koje se pregledom utvrdi da davanje krvi neće ugroziti nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila. U Srbiji je u toku jedne godine potrebno 240.000 jedinica krvi. Sekretarka Crvenog krsta u Novom Pazaru Ljiljana Kostić kaže da je mesečno našoj bolnici potrebno 130 jedinica krvi, a da se kroz akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, koje se organizuju dva puta mesečno u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi iz Beograda, prikupi između 100 i 110 jedinica. Ona kaže da to nije loše ali ističe da može biti mnogo bolje ukoliko se ovakvim akcijama odazove veći broj građana, naročito iz mlađe populacije.

Priliku da budu deo ove akcije i daju krv, zainteresovani mogu iskoristiti već sutra u Domu omladine od 9-14h. Nečiji život danas je u vašim rukama. Budite humani i dajte krv jer jedna jedinica krvi može spasiti tri žiovota.