BEOGRAD – U Srbiji se sutra obeležava Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji 1941. godine, kada je u jutarnjim časovima počeo vazdušni napad nacističke Nemačke na Beograd.

Tim povodom ministarka kulture Maja Gojković će kao specijalna izaslanica predsednika Republike položiti cveće i simbolično ostaviti knjigu na lokalitetu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, a predstavnici Grada Beograda će takođe na različitim lokacijama položiti cveće.

Beograd, koji je tri dana pre početka bombardovanja proglašen otvorenim gradom, u 6.30 časova napala su 234 bombardera i 120 lovaca.

U bombardovanju nastavljenom i naredna dva dana poginulo je oko 2.500 osoba, uništeno je više stotina zgrada, među njima i zdanje Narodne biblioteke Srbije, ustanove osnovane 1832. godine, sa oko 300.000 knjiga, uključujući srednjovekovne rukopise i druga dela od neprocenjive vrednosti za srpsku kulturu.

Aprilski napad na Jugoslaviju bio je odmazda za 27. mart 1941. kada je oborena vlada i namesništvo čija je prva ličnost bio knez Pavle Karađorđević.

Vlada Cvetković-Maček je dva dana ranije, u nastojanju da nekako održi zemlju van ratnih zbivanja, a posle brojnih pritisaka i uslovljavanja iz Berlina, 25. marta 1941. u Beču, potpisala protokol o pristupanju Trojnom paktu.

Usledile su, u Beogradu, i drugim gradovima zemlje 27. marta 1941. masovne demonstracije, kao izraz podrške puču, i zapadnim saveznicima.

Beogradsku vladu je o času napada prethodno obavestio vojni ataše Kraljevine Jugoslavije u Berlinu pukovnik Vladimir Vauhnik.

Za vreme masovnog bombardovanja jugoslovenskih gradova na hiljade civila je izgubilo život, a došlo je i do značajnih materijalnih razaranja, poput uništenja privrednih, obrazovnih, zdravstvenih i kulturnih zdanja.

Jugoslovenska vojska kapitulirala je 17. aprila.

indeksonline.rs/Tanjug