Nizom događaja koji se organizuju tokom čitave nedelje, Novi Pazar, najveći grad regije Sandžak na jugozapadu Srbije, obeležava 562. godišnjicu od kada je slavni vojskovođa Isa-beg Ishaković 1461. godine postavio temelje grada na obalama Raške i Jošanice.

Na Svečanoj akademiji organizovanoj ovim povodom u Kulturnom centru, uručena su najveća priznanja Grada, nakon što je ranije danas predloge za laureate na svečanom zasedanju ratifikovao lokalni parlament.

Tom odlukom Povelja Grada Novog Pazara dodeljena je direktoru Hayat televizije BiH Elviru Švrakiću, defektologu Rizahu Trtovcu (posthumno) i oftalmologu,dr Igoru Kovačeviću.

Plakete Grada Novog Pazara uručene su sekretarki novopazarskog Crvenog krsta Ljiljani Kostić, a za doprinos humanitarnom radu, novinarki Slađani Novosel za doprinos novinarstvu, Novopazarcu Mukadesu Kašoviću za humanost i hrabrost i predsednici Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Semihi Kačar za razvoj ljudskih prava.

Svečanoj akademiji prisustvovale su delegacije bratskih i prijateljskih gradova, a program je obilovao kulturno-umetničkim programom.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je Novi Pazar kroz istoriju odolevao svim izazovima, gradio se i uzdizao, kako bi danas bio mesto susreta i grad poželjan za život i rad u njemu.

indeksonline.rs