PRIŠTINA – Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izrazio je uverenje da novi gradonačelnici opština na severu KiM neće imati problema u radu, jer će se, kako je rekao “zakon primenjivati u celoj zemlji”.

“Na severu su poteškoće konkretnije, ali neće biti problema”, rekao je Svečlja za Radio slobodna Evropa na albanskom jeziku, prenosi portal Reporteri.

Svečlja je poručio da će novi predsednici (opština), kako je naveo, “normalno raditi u državnim objektima Kosova”.

“Svi administrativni objekti u Republici Kosovo su vlasništvo države. Oni nisu ničije vlasništvo i ne podležu ničijim željama. Novi predsednici će tamo normalno funkcionisati”, rekao je Svečlja.

U četiri opštine na severu KiM u nedelju su održani prevremeni lokalni izbori, na koje je, kako je saopštio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, izašlo 1.566 Albanaca i 13 Srba, što je 3,47 odsto birača od 45.095, koliko ih ima u biračkom spisku.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) u Prištini, izlaznost je bila nešto veća od 3 odsto.

Prema prvim podacima CIK, u Severnoj Mitrovici i Leposaviću pobedio je Pokret Samoopredeljenje, a u Zubinom Potoku i Zvečanu Demokratska partija Kosova.

Od 10 kandidata, koliko je bilo prijavljenih za gradonačelnike, samo jedan je bio iz srpske zajednice, a reč je o Slađani Pantović, koja je bila kandidat za predsednika opštine Zvečan.

Srpska lista, najjača stranka Srba na KiM, nije učestvovala na izborima jer nisu ispunjeni zahtevi zbog kojih su predstavnici Srba napustili privremene prištinske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje specijalnih jedinica tzv. kosovske policije sa severa Kosova i Metohije.

indeksonline.rs/Tanjug