BEOGRAD – Potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani poručio je da Balkan više ne može da čeka na pristup EU i da će Italija u Briselu biti portparol njihovih zahteva i snažne želje za pridruživanjem Uniji.

“Na snažnu potrebu za Evropom i Italijom, koja dolazi sa Zapadnog Balkana, mora se odgovoriti bez odlaganja. Iz tog razloga odlučili smo da nastavimo dijalog započet na ministarskom sastanku u Rimu 3. aprila novim sastankom koji će biti održan do kraja godine, kako bismo ustanovili kako napreduje naša saradnja. Italija želi da igra vodeću ulogu i spremna je da se uključi u igru, jer je u pitanju budućnost naše zemlje i Evrope. Balkan ne može više da čeka”, napisao je Tajani u autorskom tekstu za današnji “Blic”.

On naglašava da ono što traže zemlje Zapadnog Balkana nije popust na reforme koje treba da usvoje kako bi pristupile Evropskoj uniji, već izvesnost procesa, rokova i pre svega konačnog rezultata.

“Mogao sam, zaista, prstima da opipam njihovu frustraciju zbog procesa integracije koji je poslednjih godina postao sve nestalniji, zahvaljujući i učestalom birokratskom tumačenju pregovaračke dinamike od strane Evropske unije. Na taj način se zaboravlja izuzetna transformativna vrednost koju proces integracije ima za institucije i civilno društvo ovih zemalja. Evropski san rizikuje da za sve njih postane iluzija”, poručio je Tajani.

Dodaje da je sastanak u Rimu poslužio je da se odmah daju konkretni odgovori i da je odredio nekoliko pravaca inicijativa na kojima će se raditi u narednim mesecima u sektorima od zajedničkog interesa.

“Ti sektori su, na primer, zaštita i očuvanje kulturnog nasleđa kao odgovor na aktuelne izazove, počev od klimatskih promena i tehnoloških inovacija, do poljoprivrednog i agroindustrijskog sektora”, naveo je Tajani.

Kaže da je optimista u pogledu rezultata koji se mogu postići, jer je uvideo spremnost svih da rade zajedno, da grade sinergiju koja regionu može obezbediti budućnost mira i prosperiteta, radeći na rušenju barijera koje ograničavaju slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, u cilju postizanja zajedničkog regionalnog tržišta kao prvog koraka ka integraciji u jedinstveno tržište EU.

“Imamo izazove koji su nam zajednički sa Balkanom, a koji zahtevaju i zajedničke odgovore: energetsku tranziciju, podršku rastu i zapošljavanju, borbu protiv iregularnih migracija”, ocenio je šef italijanske diplomatije.

Ističe da njegova zemlja namerava da razvije višedimenzionalnu akciju prema regionu Balkana.

“Na političkom nivou, nastavićemo da jačamo bilateralne odnose sa svakom zemljom Zapadnog Balkana, dok ćemo u Briselu biti portparoli njihovih zahteva i njihove snažne želje za pridruživanjem EU. Nastavićemo da doprinosimo stabilnosti i bezbednosti regiona održavanjem prisustva naših Oružanih snaga”, rekao je Tajani.

Kaže da će Italija, polazeći od već odličnih podataka koji se odnose na trgovinsku razmenu, koja je dostigla vrednost od oko 17 milijardi evra 2022. godine, sprovoditi inicijative usmerene ka povećanju prisustva njenih kompanija na Balkanu.

“Taj cilj ćemo postići koristeći mogućnosti koje pruža razvoj evropskih infrastruktura, pa ćemo, na primer, u narednim mesecima organizovati inicijativu posvećenu takozvanom Koridoru 8, putnom i železničkom čvoru koji spaja Italiju sa Albanijom, Severnom Makedonijom i Bugarskom, strateškoj osovini koja povezuje Jadransko i Crno more”, rekao je Tajani.

indeksonline.rs/Tanjug