BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu smanjio je kaznu Dragoljubu Trailoviću i pravosnažno ga osudio na dve i po godine zatvora zbog ubistva Srđana Aćimovića 16.jula 2019. godine u Vranovu kod Smedereva.

Trailović je osuđen za krivično delo ubistvo na mah.

Prvostepenom presudom on je osuđen na kaznu zatvora od četiri godine, ali je drugostepeni sud usvajanjem žalbe branioca preinačio prvostepenu presudu Višeg suda u Smederevu, objavljeno je na sajtu suda.

Mediji navode da je Trailović ubio Aćimovića nakon što je njegova bratanica, supruga ubijenog Aćimovića, došla do strica da potraži pomoć jer je od supruga trpela nasilje.

Aćimović je došao za njom do kuće Trailovića i napao ga, zbog čega je Trailović uzeo pištolj i pucao na njega.

Apelacioni sud smatra da je prvostepeni sud pravilno imao u vidu činjenicu da ubistvo Aćimovića ima teške posledice za njegovu porodicu, ženu i dvoje maloletne dece.

Od olakšavajućih okolnosti sud je cenio što je Trailović u potpunosti priznao krivicu, da je pred sudom ispoljio iskreno kajanje zbogubistva, da ranije nije osuđivan, činjenicu da je ugledni član društvene zajednice, što potvrđuje i peticija meštana sela Vranovo od 22. avgusta 2019. godine kojom je traženo se okrivljeni pusti iz pritvora.

Apelacioni sud je preinačio prvostepenu presudu sagledavajući sve navedene olakšavajuće i otežavajuće okolnosti na strani okrivljenog, ali dajući im adekvatan značaj, pritom ceneći stepen krivice okrivljenog, težinu učinjenog krivičnog dela, jačinu ugrožavanja zaštićenog dobra, ličnost okrivljenog i njegove lične prilike, kao i sve okolnosti konkretnog slučaja.

Trailović je oglašen krivim što je u stanju bitno smanjene uračunljivosti, lišio života Aćimovića, na mah, doveden do krivice u jaku razdraženost napadom od strane ubijenog.

Aćimović je tog dana ušao u Trailovićevo dvorište, prišao mu i šakama ga stegao za vrat, a zatim ga odgurnuo, kojom prilikom se okrivljeni nalazio u stanju povišene emocionalne napetosti, odnosno u afekatu besa visokog intenziteta, zbog čega je njegova sposobnost da shvati značaj svog dela i da upravlja svojim postupcima bila bitno samnjena.

Trailović je zatim ušao u svoju kuću i uzeo pištolj, te odmah izašao iz kuće i došao do kapije dvorišta i u oštećenog, koji se nalazio van dvorišta, ispalio pet projektila nanevši mu potvrede od kojih je nastupila nasilna smrt.

indeksonline.rs/Tanjug