VAŠINGTON – Bivši predsednik SAD Donald Tramp tužio je svog nekadašnjeg advokata Majkla Koena, zahtevajući odštetu veću od 500 miliona dolara.

Koen je svedočio pred velikom porotom na Menhetnu koja je kasnije podigla optužnicu protiv Trampa u 34 tačke, tereteći ga za falsifikovanje poslovnih podataka, što je prvi put u američkoj istoriji da je jedan bivši predsednik optužen za krivično delo.

Tramp, koji se kandidovao za republikansku predsedničku nominaciju 2024. godine, 4. aprila se izjasnio da nije kriv.

U novoj tužbi, podnetoj u američkoj saveznoj državi Floridi, Tramp je optužio Koena da je prekršio pravila odnosa advokata i klijenta, tako što je otkrio informacije koje su mu date u poverenju, kao i da je “širio neistine.”

Koen još nije odgovorio na upit agencije Rojters da prokomentariše tužbu.

Tramp je optužen da je kao poslovni, odnosno pravni trošak zaveo isplatu novca kojom je, u vreme kada je pokrenuo svoju prvu predsedničku kandidaturu, kupljeno ćutanje tadašnje porno zvezde Stormi Danijels o seksualnim odnosima koje je, navodno, imala sa Trampom deset godina ranije.

Koen je izjavio da je organizovao isplatu 130.000 dolara Danijels.

U svojoj tužbi, bivši predsednik optužuje Koena da je širio neistine o njemu, zbog čega je Trampovoj reputaciji naneta “ogromna šteta.”

indeksonline.rs/Tanjug