TORINO – Prema poslenjem popisu, kako je rekao šef Službe za zaštitu divljih životinja Legambijente Antonio Nikoleti, u Italiji ima oko 3.300 vukova, od kojih je 950 skoncentrisano u alpskom regionu, na površini od oko 41.000 kvadratnih kilometara i još 2.400 duž ostatka Apeninskog poluostrva.

“Italija je oduvek bila zemlja koja nije želela da dozvoli da ova divlja životinja izumre, suživot je moguć”, rekao je Nikoleti, prenela je italijanska “Stampa”.

Najviše vukova ima na severu – čak 67 stada zabeleženo je oko Torina, u regionu Pijemont, zatim, 10 u Venetu, osam u Vale D’Aosti, devet u Trentu, tri u Lombardiji i još tri u Furlaniji-Jurskoj Krajini.

Prikupljanje ovih podataka trajalo je četiri godine, od 2018. do kraja 2022. godine, a učestvovali su šumari, razna udruženja, volonteri.

Nikoleti navodi da je farmerima težak suživot sa vukovima.

“Za to je potrebna posebna posvećenost, jer naši pastiri nisu navikli da žive sa vukovima. Ali, uvek se setimo da je vuk zaštićena vrsta, za razliku od, recimo, divlje svinje koja se može loviti. I prenaseljenost divljih svinja takođe nam govori da se lovom loše upravlja. Ako se vuk širi, treba da poboljšamo zakone, povećamo zaštićena područja”, dodao je Nikoleti.

Jedna studija pokazala je da samo prisustvo čoveka nije dovoljno da se zaštite domaće životinje, ali da prisustvo pasa smanjuje napade na 15 odsto, dok je istovremeno potrebno ugraditi veštačke ograde na farmama.

Iz Legambijentea naglašavaju da je rizik od napada vukova na ljude izuzetno mali.

indeksonline.rs/Tanjug