BERLIN – U Nemačkoj je podneto 185 građanskih tužbi protiv proizvođača vakcina protiv korone, zbog navodne štete uzrokovane vakcinacijom protiv korona-virusa.

Kako prenosi Dojče vele, uskoro počinje prvi sudski proces.

Dve advokatske kancelarije u Diseldorfu i Vizbadenu saopštile su da zastupaju 135, odnosno 50 stranaka u ovim slučajevima.

Tužbe su podnete protiv četiri glavna proizvođača vakcina protiv korona-virusa: Bajonteka (BioNTech), Moderne, Astra Zeneke (AstraZeneca) i Džonson&Džonson (Johnson & Johnson).

Sud će utvrditi da li postoji uzročno posledična veza između vakcinacije i eventualne prouzrokovane štete, a o tome će, prema mišljenju pravnika i medicinara, odlučivati veštaci.

Diseldorfski advokat Tobijas Ulbrih rekao je za novinsku agenciju Dpa da očekuje „bitku sudskih veštaka”, ako sudovi odmah na početku ne donesu „presudu koja će zastrašiti” podnosioce tužbi.

Prvo suđenje bi verovatno trebalo da počne 28. aprila u Okružnom sudu u Frankfurtu, a na optuženičkoj klupi će se naći proizvođač vakcina Bajontek iz Majnca.

Tužiteljika je žena koja tvrdi da je pretrpela oštećenje srca kao posledicu vakcinacije protiv kovida 19.

Iz Bajonteka naglašavaju da „do sada ni u jednom od slučajeva koje su ispitali nije dokazana uzročna veza između opisanih zdravstvenih oštećenja i vakcinacije njihovom vakcinom Kominarti”

„Svoju odgovornost kao proizvođača vakcina shvatamo veoma ozbiljno”, rekla je portparolka te firme i dodala da se pažljivo analizira svaki slučaj u kojem su podnete tužbe protiv te kompanije.

„Kada procenjujemo slučaj, da bismo ocenili postoji li uzročno-posledična veza ili ne, možemo da se oslonimo isključivo na medicinske činjenice. Nažalost, upravo toga veoma često nema,” dodala je.

Za vakcine protiv korona-virusa principijelno važe ista pravila o odgovornosti kao i za druge lekove, prema nemačkom Zakonu o lekovima ili Zakonu o odgovornosti za proizvode, piše
nemački list.

Proizvođač se može smatrati odgovornim ako postoji greška u samom proizvodu.

Ali, ako je na primer došlo do greške u davanju leka, onda je odgovorna osoba koja je vršila vakcinaciju.

indeksonline.rs/Tanjug