BEOGRAD – U okupiranoj Evropi samo je ustaška nacistička Nezavisna Država Hrvatska imala specijalizovane logore smrti za srpsku, jevrejsku i romsku decu, ističe se u Rezoluciji o ustaškom infaticidu NDH nad srpskom, jevrejskom i romskom decom u dečjim logorima smrti od 1941. do 1945. godine, koja je usvojena nakon trodnevne konferencije “Jasenovac-Aušvic Balkana-Preživela deca logoraši svedoče“, održanoj u Skupštini Srbije.

U rezoluciji se ističe da preživela deca logoraši iz Jasenovca, Jastrebarskog, Siska i drugih dečjih logora smrti ustaške nacističke Nezavisne Države Hrvatske, naučnici, kao i članovi međunarodne grupe GH7-Stop revizionizmu, učesnici istorijske prve Međunarodne naučne konferencije „Jasenovac-Aušvic Balkana – Preživela deca logoraši svedoče“ nastoje da obezbede sigurno odrastanje dece i srećno detinjstvo, imajući u vidu da je od blizu milion postradalih, oko 74.000 srpske, jevrejske i romske dece brutalno ubijeno, uklјučujući i odojčad, u nacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, posebno u logoru smrti Jasenovac i Jastrebarskom.

“Snažno podržavamo poštovanje osnovnih lјudska prava, dostojanstveno i dostojno lјudskih bića, jednaka prava muškaraca, žena i dece, kao i nacija i vera, te princip „jedinstva u različitosti“ i poštovanje svih žrtava”, naglašava se u rezoluciji.

Kako je navedeno, pokreće se inicijativa da 28. april bude proglašen Danom genocida nad Srbima (Dan srbocida), u znak sećanja na prvi ustaški genocid počinjen u Gudovcu kod Bjelovara 28. aprila 1941. godine.

“Oštro se protivimo svakoj vrsti mržnje i zalažemo se i podržavamo Kulturu sećanja na sve žrtve, a posebno na decu logoraše, koja su bila samo deca, a neka tek odojčad koja nisu umela ni da kažu „mama“, a već su bili označeni kao „državni neprijatelјi“, ističe se u rezoluciji.

Izražava se zalaganje za aktivan pristup u sprečavanju revizionizma kako bi buduće generacije bile spasene od fašistoidnih ideologija, posebno od ustaške ideologije, kao i od ideologije mržnje i svih ostalih oblika diskriminacije, a da bi se sprečilo da se narastajuće neoustaštvo ukoreni.

Naglašava se da je Jasenovac bio jedan od najozloglašenijih i najbrutalnijih logora za istreblјenje od ukupno osam logora istreblјenja u Drugom svetskom ratu, kao što su Aušvic, Belzec, Helmno, Majdanek, Sobibor, Treblinka i Mali Trostanec.

Ističe se da se logor Jasenovac prostirao na 240 kvadratnih kilometara, što je oko 150 fudbalskih stadiona i šest puta veća površina od Aušvica, gde su logoraši mučeni do smrti i ubijani na 57 načina i da jasenovački mučenici nikada nisu oslobođeni, ali da ih je poslednjih 1.000 izvršilo konačni prodor, u kojem ih je tek oko 80 preživelo.

Takođe se predlaže da u znak sećanja na taj herojski čin 22. april, Dan proboja Jasenovca, bude proglašen Međunarodnim danom sećanja na Jasenovac.

U rezoluciji se ukazuje da su u Jasenovcu jevrejska, romska i srpska deca sistematski istreblјivana u brutalnom genocidu, kao i odrasli, zbog svog etničkog porekla i zbog rasnih zakona i najoštrije osuđuje rehabilitacija osnivača ustaškog kleronacizma Hrvatske katoličke crkve, nadbiskupa Stepinca i drugih ratnih zločinaca ustaškog režima,

Poziva se na brzo reagovanje i snažno suprotstavlјanje neoustaštvu i drugim oblicima fašizma, rasne diskriminacije i mržnje.

U rezoluciji se pozivaju Ujedinjene nacije, Evropski parlament, IHRA, kao i sve organizacije koje se bave Holokaustom, jevrejske organizacije, organizacije za lјudska prava, kao i sve vlade, da se suprotstave i osude veličanje ustaške ideologije i da zabrane upotrebu ustaških simbola i pozdrava “Za dom spremni” i rehabilitaciju osuđenih ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata.

“Žestoko se protivimo relativizaciji, a pre svega minimiziranju broja žrtava genocida u Jasenovcu i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i podržavamo dalјe unapređenje saradnje širom sveta kroz programe edukacije o logoru za istreblјenje u Jasenovcu, skretanje pažnje na i nastavu o opasnosti od širenja ideologije ustaštva”, navedeno je u rezoluciji.

Takođe se ističe da se nastoji da se obezbedi praktikovanje kulture sećanja, tolerancije i suživota u miru u duhu dobrosusedskih odnosa, doprinoseći na taj način međunarodnom miru, stabilnosti i bezbednosti.

Dodaje se da će ova rezolucija biti pokrenuta kroz Ujedinjene nacije na Međunarodni dan pobede nad fašizmom, 9. maja ove godine gospodnje u Nјujorku, prvi put u istoriji posle Drugog svetskog rata.

indeksonline.rs/Tanjug