BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su desetoro okrivljenih osuđeni na zatvorske kazne od 21 mesec do tri godine i osam meseci zbog zloupotreba sa kreditima u “Agrobanci”.

Drugostepeni sud je usvojio žalbe, ukinuo prvostepenu presudu i vratio Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu da ponovi suđenje, objavljeno je na sajtu tog suda.

Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepena presuda je nerazumljiva, odnosno deo izreke koji se odnosi na umišljaj okrivljenih je nerazumljiv.

Navodi se da se osnovano u žalbama okrivljenih i njihovih branilaca ističe da u izreci prvostepene presude nisu navedene radnje izvršenja krivičnog dela za pojedine okrivljene, što izreku prvostepene presude isto čini nerazumljivom.

U ovom slučaju optuženi su nekadašnji članovi Izvršnog odbora banke Slavoljub Korićanac, Bojan Zarić i Dragomir Jovanović, kao i Predrag Vučković, Branislav Pešić, Peđa Mališanović, Spasoje Tuševljak, Duško Sekulić, Bojan Simonović i Zvezdan Damjanović.

Svi osim Damjanovića optuženi su za produženo krivično dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Damjanović je optužen za pomaganja izvršenju ovog krivičnog dela.

Prvostepena presuda je doneta osam i po godina nakon početka istrage, kada su u avgustu 2012. godine bili uhapšeni nekadašnji predsednik Izvršnog odbora te banke Dušan Antonić i još nekoliko njegovih saradnika.

Presuda, međutim, nije bila izrečena Antoniću, jer je prema njemu pre tri godine razdvojen postupak zbog procesne nesposobnosti za suđenje.

On je negirao sve optužbe na početku suđenja, a u pritvoru je bio godinu dana.

Tužilaštvo smatra da postoji opravdana sumnja da su optuženi od početka 2006. pa do kraja 2011. godine, protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci, odobravali kredite, bankarske garancije, davali menice i otpisivali dospele obaveze preduzeća, klijenata banke.

Odobreni krediti, navodno, nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret Agrobanke.

Na taj način banka je oštećena za više desetina miliona evra.

Na početku ovog postupka među optuženima je bio i nekadašnji direktor subotičke filijale Agrobanke Jožef Kasa, ali je 2016. preminuo, pa je postupak prema njemu obustavljen.

indeksonline.rs/Tanjug