KIJEV – Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov uputio je poziv stranim pilotima i specijalistima koji su “voljni i sposobni” da koriste i servisiraju američke borbene avione F-16 da se pridruže u odbrani Ukrajine.

Reznikov je uputio ovaj apel tokom zajedničkog brifinga za novinare sa danskim kolegom Troelsom Lundom Poulsenom u medija centru u Odesi, prenosi ukrajinska novinska agencija UNIAN.

“Ovaj poziv je upućen pilotima. Ako postoje piloti koji znaju da upravljaju borbenim avionima F-16 i voljni su da učestvuju (u ratu), spremni smo da im otvorimo vrata”, rekao je Reznikov.

SAD za sada odbijaju da Ukrajini isporuče borbene avione F-16.

Američki predsednik Džozef Bajden je tokom posete Kijevu izjavio da Ukrajini još nisu potrebni avioni jer, kako je ukazao, SAD za sada obezbeđuju ukrajinskim oružanim snagama drugo važno naoružanje.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin izrazio je uverenje da je Ukrajincima na ratištu trenutno najpotrebnija dalekometna protivvazdušna odbrana i ocenio da višenamenski borbeni avion F-16 neće pomoći Ukrajini u ovoj fazi rata.

indeksonline.rs/Tanjug