KIJEV/MOSKVA – Ukrajina je danas objavila da je Rusija usredsredila sve napore na osvajanje Bahmuta, grada u Donjeckoj oblasti, na istoku zemlje, ali je navela da se grad i dalje brani uprkos brojčanoj nadmoći Rusije.

Iz Ukrajine situaciju opisuju kao “tešku”, prenosi Rojters

Portparol ukrajinske istočne vojne komande Serhij Čerevatij rekao je da Kijev drži pod kontrolom situaciju u Bahmutu i “razume namere Rusije”.

On je priznao da je Moskva ostvarila “taktički uspeh” na nekoliko mesta, ali tvrdi da za to “plaća visoku cenu”.

BRITANSKO MINISTARSTVO ODBRANE ranije danas je objavilo da je ruska vojska “vrlo verovatno napredovala” do centra Bahmuta.

Prema navodima britanskog ministarstva, ruska vojska je osvojila zapadnu obalu reke Bahmutka, čime je ugrozila ključnu ukrajinsku rutu za nabavku, u pokušaju da povrati kontrolu nad tim gradom.

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR Entoni Blinken najavio je moguću kontraofanzivu Ukrajine u narednim sedmicama.

Blinken je, za francusko izdanje Ouest-Frans, rekao da
su zapadne zemlje koje podržavaju kijevski režim formirale dva cilja u vezi sa intervencijom u ukrajinskoj krizi.

“Prvo, mora se učiniti sve što je moguće da se pomogne Ukrajini da povrati teritorije, uključujući kontraofanzivu koja se očekuje u narednim sedmicama. Ali drugi cilj je da se pomogne Ukrajini da izgradi svoje srednjoročne i dugoročne sposobnosti”, naveo je Blinken.

PRIPADNICI RUSKE BORBENE GRUPE JUG oborili su improvizovani dron samoubicu i ubili do deset ukrajinskih vojnika na liniji fronta u Donjecku, rekao je portparol borbene grupe Ivan Bigma.
Bigma je rekao da su motorizovane pešadijske jedinice te grupe ubile do deset ukrajinskih vojnika i oborile improvizovani dron samoubicu u blizini grada Marinka na liniji fronta u Donjecku, kao i da je dron bio opremljen bacačem granata PG-7V.

Prema njegovim rečima, artiljerijske jedinice su uništile i oklopno vozilo “hamer”, dve haubice i artiljerijski top, preneo je TAS S.

RUSKA FEDERALNA SLUŽBA BEZBEDNOSTI (FSB) privela je u Hersonskoj oblasti agenta ukrajinske Službe bezbednosti i njegovog saučesnika koji su navodno prikupljali podatke o razmeštanju i kretanju trupa, saopštio je danas Centar za odnose s javnošću FSB-a.

Federalna služba bezbednosti privela je agenta ukrajinskih tajnih službi i njegovog saučesnika koji su prikupljali podatke o lokacijama i brojnosti jedinica ruskih oružanih snaga u Hersonskoj oblasti, saopštila je pres-služba za TAS S.

KREMLJ NIJE ČUO izjave iz Vatikana o uskršnjem primirju u Ukrajini, rekao je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Predsedavajući Svetske unije staroveraca, Leonid Sevastjanov, rekao je za RIA Novosti da je papa Franja pozvao na dvonedeljno primirje u Ukrajini od 9. do 22. aprila, kada katolici i pravoslavci slave Uskrs.

„Zaista smo pročitali izjavu koju je izneo uvaženi predstavnik koji je bio na sastanku sa papom, ali nismo čuli nikakve izjave iz Vatikana po ovom pitanju, tako da ne smatramo potrebnim i mogućim da komentarišemo“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara.

indeksonline.rs/Tanjug