BEOGRAD – Carinska služba pred svaku prazničnu sezonu pojačava aktivnosti, pa je tako i ove godine, kada se prvi talas putnika iz zapadnih zemalja, gde se Uskrs praznuje predstojećeg vikenda, očekuje tokom dana.

Uobičajno je da u prazničnom periodu putnici u većem broju dolaze ili prolaze kroz Srbiju, a ove godine ih na ulazu graničnog prelaza Horgoš čekaju nove saobraćajne trake koje su pre dva dana puštene u rad. Otvoreno je 8 traka za automobile i 2 trake za autobuse, a postavljene su i nove kabine za carinu i policiju, čime su stvoreni neophodni preduslovi za ubrzanje prometa.

Pored uobičajene prakse da na udarnim prelazima budu otvorene sve raspoložive trake, a smene pojačane dodatnim brojem službenika, produženo je radno vreme prelaza Bajmok, koji će u dane vikenda (petkom, subotom i nedeljom), sve do 17. aprila biti otvoren od 7 časova do ponoći. Prelaz Bački Vinogradi će u istom periodu umesto do 19 časova, raditi do 22 časa svakog dana.
Putnicima preporučujemo da stanje na odabranom prelazu ka kome su se uputili provere pregledom snimaka sa nadzornih kamera koji su dostupni na sajtu AMSS, kao i preko aplikacije Gugl mape (”Google maps”).

U carinskim propisima se ništa nije menjalo, što znači da državljani Republike Srbije imaju pravo da bez plaćanja dažbina u zemlju unesu robu u vrednosti do 100 evra, dok robu za lične potrebe čija vrednost ne prelazi 3.000 evra mogu da ocarine na samom graničnom prelazu u tzv. skraćenom postupku. Dažbine u tom slučaju iznose 10% od vrednosti robe i 20% pripadajućeg PDV.

Podaci o povraćaju PDV u inostranstvu su zahvaljujući razmeni informacija između carinskih administracija dostupni carinskoj službi Republike Srbije, pa putnici treba sami da prijave svu robu za carinjenje koju sa sobom nose, jer u suprotnom rizikuju da se nađu u prekršaju.

Obavezno treba prijaviti i svaki iznos veći od 10.000 evra u gotovini (bez obzira na valutu) i popuniti Obrazac prijave koji je svakom putniku dostupan na granici ali i na sajtu Uprave carina https://www.carina.rs/putnici/pitanja-i-odgovori/unosenje-iznosenje-deviza.html

Tranzitni putnici koji samo prolaze kroz našu zemlju na putu do svog konačnog odredišta takođe imaju obavezu da prijave vrednije predmete koje nose sa sobom, bez obzira na to što ne ostaju u Srbiji.

Detaljnije informacije o važećim carinskim propisima nalaze se na sajtu Uprave carina Srbije u brošuri Vodič za putnike https://www.carina.rs/pres/brosure.html

indeksonline.rs/Tanjug