KIJEV/MOSKVA – Lider privatne ruske vojne kompanije Vagner, Jevgenij Prigožin, izjavio je danas da su njihove jedinice eliminisale 38.000 ukrajinskih vojnika “od početka specijalne vojne operacije”, od toga samo u Artjomovsku (Bahmutu) i Soledaru 32.000.

“Od prvog dana borbenih aktivnosti, naša procena je da je Vanger neprijatelju naneo ljudske gubitke od oko 38.000 vojnika. Od toga, 32.000 je u Bahmutu i Soledaru”, naveo je Prigožin na Telegramu, preneo je TASS.

UKRAJINSKA VOJSKA saopštila je da ruske trupe pokušavaju da okruže Bahmut sa severa i juga.

General Oleksij Hromov rekao je da je situacija u oblasti Bahmut najteža, dok ruske snage nastavljaju “ofanzivne akcije” u centralnom delu Bahmuta, kao i iz pravaca Bodanovka i Ivanivske, kako bi okružili grad sa severa i juga, preneo je “Gardijan”.

UKRAJINSKA ANTIKORUPCIJSKA agencija označila je kineski tehnološki brend Šaomi “međunarodnim sponzorom rata”, prema današnjoj pres objavi.

Ukrajinska agencija je navela da je Šaomi sponzor rata jer nastavlja da posluje u Rusiji, uprkos invaziji na Ukrajinu.

“Dok su Rusi bombardovali mirne ukrajinske gradove, Šaomi je nastasvio da povećava isporuke robe Ruskoj Federaciji za 39 odsto više u trećem kvartalu 2022. godine, nego u kvartalu ranije”, navodi se u saopštenju, preneo je “Kijev independent”.

HERSONSKA ADMINISTRACIJA saopštila je da su ruske snage granatirale park u južnom delu grada, i tada je na mestu ubijen muškarac star 62 godine, dok je čuvar škole (55) ranjen u napadu.

Dodaje se da su ruske snage granatirale park u Hersonu i da su iz vazduha bombardovali školu u selu Zmijivka.

OSNIVAČ VAGNERA Jevgenij Prigožin ocenio je da su tajni materijali Pentagona namerno pušteni u javnost.

“Danas sam išao na sastanak sa analitičarima i obaveštajcima o američkim dokumentima. Izvukli smo zaključak da su dokumenta procurela sa namerom, da bi se postavljala određena pitanja”, poručio je Prigožin, prenela je RIA Novosti.

VODEĆIM ČLANOVIMA ukrajinskog državnog orkestra odbijene su vize za seriju planiranih koncerata u Velikoj Britaniji ovog meseca, što je promoter nazvao katastrofom, koja je koštala više od 100.000 evra (88.000 funti), preneo je “Gardijan”.

Orkestar Hmeljnicki je trebalo da ide na turneju i održi dva koncerta pod nazivom “Magična muzika Harija Potera” i “Muzika iz Gospodara prstenova, Hobita i Prstenovi moći.

Koncerti su bili najavljeni i na sajtu britanske vlade kao primer britansko-ukrajinskih odnosa.

indeksonline.rs/Tanjug