JERUSALIM – Veliki broj muslimanskih vernika, uz pojačano prisustvo izraelske policije, okupio se danas u džamiji Al Aksa na podnevnoj molitvi povodom svetog meseca Ramazana.

Izraelska policija je saopštila da je više od 2.000 policajaca bilo na ulicama Jerusalima koji su “održavali bezbednost i red, kako bi obezbedili slobodu veroispovesti za pripadnike svih veroispovesti i religija”.

Kada je reč o broju prisutnih vernika, postoje različite procene. Policija navodi da ih je bilo oko 130.000, dok islamska organizacija Vakuf tvrdi da je današnjim molitvama prisustvovalo oko 250.000 vernika, navodi Rojters.

“Nema prostora za kompromis oko Al-Akse ili za pregovore. Nećemo se odreći ni centimetra njene zemlje”, poručio je bivši palestinski muftija Jerusalima Ekrima Sabri tokom propovedi.

Prošlonedeljne racije izraelske policije na sveti kompleks dovele su do raketnih napada iz Gaze, južnog Libana i Sirije, što je izazvalo izraelske vazdušne i artiljerijske napade.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu potvrdio je početkom ove nedelje da će, kao i prethodnih godina, posete nemuslimana lokalitetu biti zabranjen do kraja Ramazana 20. aprila, dodaje agencija.

Stotine Palestinaca marširale su danas gradom Gaze nakon završetka molitve, mašući zastavama Irana i nekoliko arapskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, navodi Rojters.

Agencija podseća da je nasilje između dva naroda poraslo poslednjih meseci, uz česte vojne racije na Zapadnoj obali.

Od početka godina, ubijeno je više od 90 Palestinaca i najmanje 19 Izraelaca.

indeksonline.rs/Tanjug