LJUBLJANA – Srbija i Slovenija su mnogo bliže realizaciji zajedničke brze pruge o kojoj se pričalo još u vreme bivše Jugoslavije, rekao je danas ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić nakon razgovora sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem na kraju dvodnevne posete Sloveniji.

Vesić je za Tanjug rekao da je od slovenačke koleginice Alenke Bratušek dobio podršku za zajednički rad na realizaciji brze pruge.

On je najavio da će veoma brzo biti održan sastanak ministara transporta Italije, Austrije, Slovenije, Hrvatske i Srbije na kojem će se razgovarati o tome šta koja zemja treba da uradi.

On je rekao da to znači da će svaka zemlja imati svoj deo posla, pa će Slovenija do 2026. godine imati pruge do 160 km na sat, dok će Hrvatska morati više da uradi, a da će Italija imati svoju prugu od Venecije.

Kako je naveo, zajednički rad će nadgledati komesarka za transport EU Adina Valean.

“Srbija će raditi svoje deo brze pruge do Šida, koji nam je već ušao u projekat i na taj način ćemo u narednih nekoliko godina, četiri ili pet, nadam se i ranije, moći da uspostavimo brzu prugu između Beograda, Zagreba, Ljubljane, prema Austriji, a kasnije prema Italiji” nagasio je ministar.

On objašnjava da je prva ideja o brzoj pruzi potekla od Zorana jankovića, koji ju je uporedio sa “Orijent ekspresom” jer će brzom prugom koju Srbija radimi od Novog Sada do Subotice i prema Budimpešti i ovu prema jugu ka Nišu iz Ljubljane moći da se stigne do Skoplja do Soluna, ili do Istanbula.On je rekao da su Austrija i Italija već dali saglasnot za ovaj projekat i ideju.

Najavio i da će vrlo brzo biti obnovljen noćni voz Ljubljana- Zagreb- Beograd i dodao da će o tome uskoro biti reči na zajedničkom sastanku.

Vesić je istakao da će brza pruga povezati ljude i da je politika Srbije povezana sa regionom.

“Mi se trudimo da se povežemo sa svim zemljama regiona, sada se brzim prugama povezujemo sa Mađarskom, idemo prema Makedoniji, napravili smo Otvoreni Balkan i to je ono što postoji u EU, da nema granice, da postoji slobodan protok robe i kapitala”, rekao je Vesić, i dodao da je to zasluga predsednika Vučića koji je pokrenuo ideju o Otvorenom Balkanu, nakon čega su je prihvatile Albanija i Severna Makednija.

Vesić je posetu Sloveniji ocenio kao veoma uspešnu i naveo da je Slovenija iskreni prijatelj Srbije i da podržava put Srbije ka EU.

“Zahvalio sam Sloveniji i Zoranu Jankoviću što Slovenija daje podršku Srbiji ka njenom putu ka EU i mi imamo iskrenog prijatela i nemamo nijedan otvoren problem i uvek imamo podršku i veoma smo srećni što pomažu da mi postanemo članica EU što i jeste cilj naše politike i cilj predsednika Vučića”, rekao je Vesić za Tanjug.

Janković je rekao da predsednika Vučića veoma poštuje i istakao da je o Otvorenom Balkanu slušao ranije i da mu je drago što je ta ideja uspela kao i da je nužno da Srbija uđe u EU.

“Mi smo sa Beogradom pobratimljen grad, drugi u istoriji Beograda, nakon Čikaga”, rekao je Janković.

indeksonline.rs/Tanjug