BEOGRAD – Predsednik Aleksandar Vučić večeras je, odgovarajući na pitanje hoće li za četiri godine, odnosno do kraja mandata Kosovo biti bliže Srbiji, rekao da će Kosovo biti u Srbiji.

“Mislim da će Kosovo biti u Srbiji i to je ono što sam rekao i u Narodnoj skupštini. Posle mene, pitajte nekog drugog. A da su mi ga ostavili baš u Srbiji, ne u ovom formalno-pravnom smislu, već sa kakvim posledicama politike u svih prethodnih 20 godina, sami dajte odgovor na to pitanje, ali da mislim da će biti u Srbiji. Mislim da ćemo mnogo da propatimo, posebno naš narodn na KIM”, rekao je Vučić za RTS.

On je naveo da su danas predstavnici prištinskih vlasti hapsili predsednika rukometnog tima zato što su u Štrpcu u srpskom sistemu.

“Zašto to rade svaki dan? Šta je njihova taktika? Njihova taktika je da nikada ne sprovedu u delo ZSO, ne žele da je sprovedu u delo i pronalaziće bezbroj razloga i svakodnevno provocirati Srbe, želeći da Srbi nešto izazovu”, rekao je Vučić.

Spomenuo je hapšenja brojnih Srba, kao i obijanje srpskih kuća, naglašavajući da nijedan ambasador to nije osudio.

“U poslednjih sedam dana tri Srbina su im pobegla sa lisicama na prelazima Jarinju i Brnjaku. Oni hapse momke najsposbnije da se suprostave njihovom delovanju na severu Kosova, hoće da ostave sever Kosova bez onih koji su sposobni da im se na bilo koji način suprostave, da bi mogli da upadnu i silom zavladaju na taj način”, kazao je Vučić.

On je naveo da će na lokalnim izborima na severu Kosova učestvovati Tačijeva i Kurijeva stranka.

“Naravno da neće da izađu Srbi na izbore. Da glasaju za Kurtija? Ne razumem…”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li će Srbi izaći na te izbore.

“Zamislite vi tu demokratiju u kojoj dolaze da nam sole pamet, pa kažu, u Srbiji nema dovoljne demokartije. Malo im je Nova S, Danas, N1, Blic. Malo je, morate da im date više jer vi ste krivi što ne izlaze na izbore, a ovde su Srbi krivi iako oni nisu ispunili osnovni uslov a to je ZSO”, rekao je Vučić.

indeksonline.rs/Tanjug