DONJA GRADINA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac na grobno polje “Topole” tokom posete Donjoj Gradini povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve zločina – genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

U Donjoj Gradini je u toku centralna manifestacija obiležavanja Dana sećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac, prenosi RTRS.

Danu sećanja prisustvuju predsednici Srbije i Republike Srpske i
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, narodni poslanici, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.

Prisutni su i ambasadori Izraela za BiH sa sedištem u Tirani Galit Peleg, Rusije Igor Kalabuhov, Srbije Aleksandar Đorđević, predstavnici kineske i mađarske ambasade, Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH, gradova i opština u Srpskoj, te nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i potomci žrtava.

Obeležavanju prisustvuju i lider Demokratskog fronta iz Crne Gore Andrija Mandić, predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Arno Gujon.

Centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana sećanja u Donjoj Gradini prisustvuje i veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola u Srpskoj, čiji je dolazak ove godine prvi put organizovalo Ministarstvo posvete i kulture Republike Srpske.

U Spomen-području svečano su postrojeni kadeti Vojne i Policijske akademije Srbije i počasna jednica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Spomen-područje Donja Gradina je najveće stratište srpskog naroda i deo je koncentracionog logora Jasenovac, koji je formiran za vreme Nezavisne države Hrvatske u Drugom svetskom ratu.

U koncentarionom logoru Jasenovac je na stravičnim mukama umoreno 700.000 nevinih muškaraca, žena i dece, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

Od ukupnog broja, prema procenama Programa uređenja Spomen-područja Donja Gradina, u Donjoj Gradini je ubijeno 366.000 ljudi.

Od ukupne površine Spomen-područja Donja Gradina istraženo je i zaštićeno 116 hektara. Na tom delu do sada je, prema podacima iz Spomen-područja, otkriveno 125 masovnih grobnica ogromnih dimenzija koje se prostiru na devet grobnih polja.

Osim masovnh grobnica, u Donjoj Gradini se nalazi Topola užasa, drvo na kojem su ustaše obesile na hiljade ljudi, koji su pre vešanja bili izloženi najstrašnijim mučenjima.

Jasenovačka stradanja trajala su od 1941. do 22. aprila 1945. godine.

indeksonline.rs/Tanjug