RAŠKA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u Rašku, na sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa KiM, došao sa spremnim zaključcima koje je pripremio sa premijerkom, ministrima i Kancelarijom za KiM i naveo da je za Srbe na KiM izdvojena dodatna pomoć od 28 miliona evra, koji će odmah biti na raspolaganju.

On je na početku sastanka rekao da će nakon razgovora o socio-ekonomskim merama razgovarati i o političkoj i bezbednosnosj situaciji na celom KiM i, u skladu sa tim šta Srbi na sastanku budu govorili, napraviće zaključke.

Kako je rekao, ukupno je predviđeno 28 miliona evra mimo svega što je već oporedeljeno i ta će sredstva odmah biti na raspolaganju.

On je predstavio nekoliko mera, od kojih je prva povećanje privremene naknade, u ukupnom iznosu od 6.607.000 evra.

“Druga mera je ekonomsko osnaživanje nezaposlenih lica preko ustanova kulture, kancelarija za mlade. Ukupno oko 5.606.000 evra je opredeljeno za ovo, jer imamo lica sa visokom i višom spremom koji će dobiti naknade od 45 i 80.000 dinara”, rekao je Vučić.

Kao treću tačku on je izdvojio unapređenje rada zdravstvenih ustanova gde će biti zaposleno 50 novih lekara i 50 medicinskih sestara, što je sa dodatkom oko dva miliona evra mera, kako bi se sačuvali zdravstveni radnici na KiM.

“Tačka četiri je podsticaj mladim bračnim parovima sa 50.000 za prvorođeno dete. Nemamo nižu stopu nataliteta na KiM. Ovim dodatno pojačavamo i podstičemo rađanje dece”, rekao je on.

Vučić je rekao da je peta mera za ulaganje u razvoj privredne delatnosti i ženskog preduzetništva i porodičnog biznisa kroz nabavku mašina, opreme i obrtnih sredstava.

“Tu sredstva idu iz budžeta ministarstva privrede, podrška novosnovanim i postojećim preduzetnicima, kao i mikro i malim privrednim društima, koja su registrovana u APR, a posebno za žensko preduzetništvo, čiji je osnovač i zaonski zastupnik žena. Tu je minimalni iznos subvencije 100.000 dinara, a maksimalni 600.000 dinara, što za male firme može da bude od velikog značaja. To je dodatnih 1,282 miliona evra”, naveo je Vučić.

Rekao je da je šesta mera za razvoj poljoprivredne delatnosti, kroz nabavku opreme, mašina, sadnica, stočnog fonda, pčela i pčelarske opreme.

“I tu ćemo da uložimo 200 miliona, odnosno 1,709 miliona evra. Dodatno za otklanjanje posledica nastalih usled obilnih padavina zbog izlivanja bujičnih i drugih vodotokova, ukupno 2,56 miliona. Zatim za izgradnju, rekonstrukciju, rehabilitaciju i sanaciju puteva, ulica i putnih objekata 6,83 mililna evra. Izgradićemo i bazene u Gornjem Kuscu, što je 1,025 miliona evra”, naveo je Vučić.

Ukupno smo predvideli čak 28 miliona evra, mimo svega što smo do sada izdvojili i opredelili za KiM, poručio je Vučić Srbima sa KiM i dodao da će ta finansijska sredstva biti odmah na raspolaganju.

Vučić je na početku zamolio da u diskusiji učestvuju ljudi sa KiM, a sve ostale da prate i da ne učestvuju u raspravi.

indeksonline.rs/Tanjug