PRIŠTINA – Zoranu Vukotiću iz Vučitrna, Apelacioni sud je povećao zatvorsku kaznu sa 10, na koliko ga je prethodno osudio Osnovni sud u Prištini, na 13 godina.

Vukotić, koji je u trenutku hapšenja imao 49 godina, zbog navodnog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenog 1999. godine u Vučitrnu, prvi put je osuđen 2018. godine od strane Osnovnog suda u Prištini na kaznu zatvora u trajanju od šest i po godina.

Posle žalbe i branioca i Tužilaštva, Apelacioni sud je vratio slučaj na ponovno suđenja, posle čega je Osnovni sud odredio Vukotiću kaznu od deset godina zatvora.

Apelacioni sud je u utorak usvojio novu žalbu Tužilaštva i povećao kaznu na 13 godina.

“Sud je ocenio da sve okolnosti u svom jedinstvu daju dovoljan osnov da opravdaju izricanje kazne zatvora u trajanju od 13 godina, uz uverenje da je sada izrečena kazna srazmerna i potpuno opravdana u odnosu na konkretnu kaznu zatvora, težinu krivičnog dela, okolnosti njegovog izvršenja i visok stepen krivične odgovornosti okrivljenog”, saopšteno je iz Apelacionog suda.

Branilac Zorana Vukotića, advokat Nebojša Vlajić, rekao je za Tanjug da presudu nije dobio.

“Ne mogu ništa da kažem o ovoj presudi, jer je nisam dobio. Samo na osnovu navedenih inicijala mogu da zaključim da se radi o mom predmeti”, rekao je Vlajić.

Vukotić je uhapšen u okolini Nikšića, u Crnoj Gori 2016. godine, kako je tada saopšteno iz Uprave crnogorske policije, na osnovu crvene Interpolove poternice, raspisane na zahtev UNMIK-a i izručen prištinskim pravosudnim organima.

indeksonline.rs/Tanjug