PODGORICA – Na trgu nezavisnosti u Podgorici večeras se obeležava 21. maj – Dan nezavisnosti Crne Gore, a premijer te zemlje Dritan Abazović rekao je da je Crna Gora konačno ujedinjena i da je sada potrebno fokusirati se na njen razvoj.

Abazović je na svečanom prijemu istakao da se tradicionalno, uoči 21. maja, obeležava “najlepša crnogorska majska zora”.

On je ocenio da je Crnu Goru 17 godina nezavisnosti naučilo brojnim lekcijama, koje će budućim generacijama “služiti za nauk”.

“Ostanimo čvrsto na zemlji, budimo skromni, ali i odlučni da nastavimo putem uspeha kojim je naša država sigurno krenula…”, rekao je Abazović.

On je poručio da treba čuvati “naše zrno peska, kap bistre vode, list nepregledne šume”
i da će tako Crna Gora večito biti nepobediva.

Abazović je rekao da je Crna Gora u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije postigla istorijske pomake i da je to danas zemlja veće pravde, u kojoj nema nedodirljivih i ne treba da ih bude.

“Okrećemo novi list, za savremenu Crnu Goru. Sad kad naša reka demokratije teče nezaustavljivo u more slobode, optimizma i pomirenja, fokusirajmo se na viziju razvoja države. Ovo je država svih njenih građana. Konačno ujedinjena, bez diskriminacije, sa pozitivnim ekonomskim parametrima. Dajmo svi doprinos da bude zemlja večitih osmeha”, poručio je Abazović.

Svečanom prijemu prisustvuje i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, a Vijesti prenose da im je iz Skupštine potvrđeno da će Eskobar prisustvovati sutra i inauguraciji novoizabranog predsednika Jakova Milatovića.

Milatović, takođe, prisustvuje ceremoniji.

Crna Gora 21. maja obeležava Dan nezavisnosti, kada je pre 17 godina na referendumu odlučeno da izađe iz Državne zajednice sa Srbijom i obnovi samostalnost.

Dan nezavisnosti se obeležava kao državni praznik.

indeksonline.rs/Tanjug