BEOGRAD – Ministar prosvete jeste dao moralnu ostavku, zato što se tragedija u OŠ “Vladislav Ribnikar” dogodila u njegovom resoru, ali na prvom mestu bilo je potrebno da ostavke podnesu direktorka škole i njeno okruženje, ocenio je danas predsednik Foruma beogradskih srednjih škola Milorad Antić.

“Ne možete vi da rukovodite tom školom ako se desilo niz stvari i niz problema koji postoji. Sigurno da su postojali problemi, prvenstveno direktor mora da da ostavku i prinudne mere moraju postojati u toj školi”, izjavio je Antić za Tanjug.

Antić smatra da je glavna krivica za tragediju na ocu Koste K. (13), koji ga je obučio kako da koristi vatreno oružje.

“Ti si doktor, polagao si Hipokratovu zakletvu, tu si da lečiš ljude, a ne da pucaš i baviš se tim sportom. Prema tome, ovo je jeziv pečat tragedije i za tu školu i za društvo i za čitavo obrazovanje. Ne možemo mi tako lako da zaboravimo tu decu koja su mlada, znak sećanja mora da ostane”, naveo je Atnić.

Sagovornik Tanjuga takođe objašnjava da su trenutne nadoknade za razredne starešine male i dodao da bi ih trebalo povećati kako bi razredni starešina imao podsticaj da se više posveti svom odeljenju.

“Nadoknada za razrednog starešinu je 3.200 dinara. Znači treba da se poveća ako hoće da razredni starešina pošteno radi, odeljenje će biti vrhunsko, disciplinovano, radno i u svakom trenutku će pozvati roditelja”, rekao je Antić.

Antić je naveo da se problem često javlja sa roditeljima, koji, kako on kaže, zbog ambicije traže višu ocenu nego što dete zaslužuje.

“Nastavnici se izuzetno plaše roditelja pod pretnjom inspekcija, pretnjom odozgo. Ako učenik dobije dvojku ili jedinicu, onda dođe roditelj baca vežbanku, pljuje, psuje nastavnika. I onda direktor ne ide na stranu nastavnika, nego ide na stranu roditelja”, tvrdi Antić.

On je dodao da su početne plate nastavnika niske i da se one moraju povećati, jer, prema njegovim rečima, potrebno je vrednovati rad nastavnika koji je u ovom momentu izuzetno težak zbog roditelja i dece.

Komentarišući povratak dece u školu “Vladislav Ribnikar” nakon tragedije, Antić je naveo da je na struci da odluči kada će se deca vratiti, a ne na roditeljima.

“Đaci, bez obzira kada, moraju da se vrate u školu, mora da se nastavi život. Ne možete vi da pravite toliko odsustvo dece za drugarstvo, solidarnost. Ne može samo roditelj da odlučuje, tu postoji struka, postoji i psiholog, postoje razni drugi ljudi i pomoćnici”, zaključio je Antić.

indeksonline.rs/Tanjug