BEOGRAD – Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je danas da su troje od sedmoro žrtava napada masovnog ubice u okolini Mladenovca operisani u tom centru i da je njihovo stanje stabilno.

“Mi smo primili devet pacijenata. Od njih je sedmoro već operisano i mogu da kažem dobre vesti da su njih troje – pacijentkinja 2003. godište, koja je imala tešku povredu noge i podlaktice i koju su operisali ortopedi, pacijent 2006. godište koji je imao težak prelom natkolenice i povredu arterije, kojeg su operisali ortopedi i vaskularni hirurzi i pacijent koji je imao tešku urogenitalnu povredu, a operisali su ga urolozi, potpuno stabilno, oni su se već probudili i već su ekstubirani”, rekao je Ašanin Tanjugu.

Što se ostalih pacijenata tiče, Ašanin je rekao da su dvoje u jako kritičnom stanju.

“Jedna pacijentkinja sa povredom glave i oka i jedna pacijentkinja sa teškim povredama stomaka, jetre, desnog bubrega i transverzalnog kolena”, naveo je Ašanin.

Što se tiče učenika i nastavnice iz OŠ “Vladislav Ribnikar” koji su primljeni u sredu, Ašanin kaže da su dobro.

“Dvoje učenika i nastavnica su sasvim stabilno, čak se o jednom razmišlja da se za dan, dva pusti kući. Nastavnica je dobro i stabilno ali će morati da se uradi jedna intervencija ortopeda mikrohirurga šake. Što se tiče najtežeg pacijenta, učenika koji je još uvek u teškom stanju, danas smo uradili neka kontrolna snimanja magnetnom rezonancom i zadovoljni smo tim nalazom i dalje pomno pratimo njegovo stanje”, rekao je Ašanin.

Ekipe Hitne pomoći noćas su reagovale odmah, a u Urgentnom centru kažu da su bili jako dobro organizovani.

“Morali smo da dovedemo dodatno osoblje, što lekare, što sestre. Svi su bili zajedno, hiriruzi svi vrsta, ortopedi, anesteziolozi, radiolozi, biohemičari, farmaceuti, transfuziolozi. Za kratko vreme primili smo veliki broj bolesnika, ali je sve bilo jako dobro organizovano.

Dodaje da se sada pokazalo koliko je bilo važno, da pored dobro obučenih ljudi, svi rade u najsavremnijim uslovima, u novoj koncepciji, da je sve pod jednim krovom i sve blizu jedno drugog.

“Tu smo mogli da iskažemo sva svoja znanja i umeća”, rekao je Ašanin.

On je dodao da je pet psihijatara iz Urgentnog centra danas bilo u OŠ “Vladislav Ribnikar”, na čelu sa direktorom Klinike Milanom Latasom.

Kaže da je bilo jako korisno i da su razgovorali sa učenicima, članovima njihovih porodica i nastavnicima.

indeksonline.rs/Tanjug